Otetaan sittenkin siemenkiinnikkeet pois

maanantai 6. kesäkuuta 2011

6.6. Kustaanpäivä.
Tämä on kurpitsankasvattajien perinnetiedon mukaan se päivä, jonka jälkeen ei enää esiinny yöpakkasia Etelä-Suomessa. Päivä tuntuu sopivalta, ainakin tänä vuonna paremmalta kuin 10.6., jota on tarjottu ilmatieteellisenä tilastotietona kevään viimeisestä hallayöstä Tampereen seudulla.

Olen tullut toisiin ajatuksiin.
Nuo runsaasti tarjolla olevat Aji Cristalit sen tekivät. Tähän asti olen käyttänyt chilini kokonaan, perkaamatta. Haudutettuihin ruokiin teen sen edelleen, mutta voileivän päälle taidan perata. Idea lähti siitä, että otin kypsästä Cristalista siemenet talteen ennen kuin silppusin sen sulatejuustoon. Maku oli erilainen ja aloin vertailla vihreilläkin.


Siemenkiinnikkeet, tuo vaalea höttö irtoaa helposti, kun sen leikkaa kannasta irti ja nostaa pois. Joissakin muissa lajikkeissa pitää sivujakin viiltää veitsellä. Chilien suurin polte on juuri siinä. Aji Cristalin polte ei ole pahaa, mutta kävi näin: Leivän päällä joissakin osissa oli enemmän poltetta, siedettävä määrä, mutta seuraavat palat eivät enää maistuneetkaan juuri miltään. Yksi tulisempi osa peitti muiden maut. Kun kiinnikkeet poistaa, laatu on tasaisempi ja chiliä pitää laittaa enemmän, mutta sitähän on. Herkutteluhetkiä riittää.

1 kommenttia:

Kid Henry kirjoitti...

Kustaanpäivä ja James Joycen syntymäpäivä!

Itse nappaan siemenkiinnikkeet aina pois jos kyseessä on jokin tulisempi chili, Nagan kanssa meinaa aina mennä överituliseksi mutta siemenkiinnikkeiden poisto jeesaa. Polte vähenee, mutta huumaava aromi on edelleen tallella.

Voimakkaista chileistä puheenollen, luulen että pian näkyy ensimmäiset raakileet Scotch Bonnetissa. Peukut pystyssä!

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.