Chinenset Jouluna multiin

torstai 22. joulukuuta 2011

Jostakin menneisyydestä periytyneen tapani mukaan chinenset on hyvä idättää joulukuussa. Laitoin niitä muutama päivä sitten lautalle kellumaan. Ensimmäiset ovat työntäneet itua näkyviin, mullassa ei ole vielä yksikään, mutta ehkä joulun pyhinä. Lauttakuvia on ollut, joten laitanpa tähän edellisistä koeidätyksistä kasvamaan jääneen chinensen malliksi. Tuollaisia taimia tavoitellaan:
Kuubalainen Aji Cachucha on siis nimestään huolimatta capsicum chinense, sieltä miedommasta päästä, lähes tuleton. Taimi on tässä vähän yli kuukauden ikäinen, 10 cm korkea ja 25 leveä. Tukevan rungon alapäästä näkyy lähtevän juuria ilmassakin, joten kaipa tuo kaipaisi lisää multaa.

Ensi vuodelle uusien chinense-listani on varsin lyhyt. Kasvatustilani ovat pienet ja vanhoja kasveja talvehtii aika joukko.

Habanero Peruvian White oli minulla jo pari vuotta sitten idätyksessä, mutta ainoakaan ei itänyt. Nyt kokeillaan uusilla siemenillä. Kellanvalkoinen tämä on väriltään, luodin muotoisena siitä tai sen sukulaisista on käytetty myös nimeä White Bullet. Habanerohan tämä ei varsinaisesti ole, mutta poltetta ja aromia pitäisi olla saman verran. Johnilla oli kaupan myös miedompi versio tästä:

Habanero White lienee myös kermanvalkoinen, vaikka aivan valkoisiakin kuvia olen nähnyt. Sen polte pitäisi olla mietoa, suuruusluokkaa 4-5, kun edellinen on 9-10. Ajattelin kasvattaa näitä rinnakkain, jotta eroja voi paremmin havainnoida.

Machu Pichu on edellisten tapaan perulainen, mutta musta ja paljon isompi. Se näyttää aivan Aji Pancalta ja saattaa ollakin se. Katsotaan. Nimivalinta on ainakin huono, sillä kuuluisan turistinähtävyyden nimellä on turha etsiä netistä chilin ominaisuuksia, vaikka nimessä kirjaimen ero onkin. Tämä on ensimmäinen tilaukseni Kanarian saarilla sijaitsevasta saksalaisesta siemenkaupasta. Kolmesta lautalle laittamastani siemenestä yksi homehtui, yksi mustui keskeltä, mutta yhdestä on tulossa itu. Paremminkin olisi voinut alkaa. Tosin tuo kuvassa oleva taimi on kyseisen liikkeen siemenistä myös ja ne itivät molemmat.

Tasmanian Red on habanerojen tapaan australialaista siemenkantaa, vaikka kasvi on Karibialta kotoisin. Violetit kukat chinensessä ja aika outo ulkomuoto saivat minut kokeilemaan. Varsinaista kulinaarista nautintoa ei ehkä kannata odottaa.

Paprika Bohócsapka kuuluu ensi kesän unkarilaiseen vivahteeseen. Se ei ehkä ole chinense, vaikka myyjä niin väittää. Tuo nimittäin näyttää vahvasti Piispan hatulta, jotka yleensä ovat baccatumeja. Kaiken sekaannuksen kruunaa siemenpussi, jossa lukee Capsicum annuum. Ehkä nämä chilipaprikoiden lajit eivät ole täysin auenneet unkarilaiselle paprikanviljelijälle.

Joka tapauksessa: Rehevää, vihreää Joulua chilinkasvattajille. Ja punaista pöytään!

6 kommenttia:

Kid Henry kirjoitti...

Hyvää joulua vaarillekin!

liptonlover kirjoitti...

Olisiko sulla lähettää rocoton siemeniä?

Hyvää joulu minunkin puolesta! =)

Chilivaari kirjoitti...

Hyvää Joulunaikaa sinullekin.

Rocotoja on useitakin, onko toiveita? Samalla siinä tulisi muitakin siemeniä, jos olet blogistani jotain kiintoisaa bongannut. Osoitteesi minulla onkin, ellet ole vuoteen muuttanut.

liptonlover kirjoitti...

Toiveita ei ole, kunhan tulee jotakin rocoton siemeniä. Muitakin lajeja ois kiva saada :)

Lähetä samaan osoitteeseen

Aqustiikka kirjoitti...

Hei olen jo pidemmän aikaa aina sillointällöin yrittänyt löytää tota aji cachuchaa kun sitä mulla vuosia sitten kasvoi mutta kasvit meni kirvojen mukan enkä siemeniä silloin tajunnut talteen ottaa.
Mielestäni cachucha on parhaimman makuinen mieto chinense ja on erittäin näyttävän näköinen kun innostuu tekemään satoa!
Olisiko mahdollista tehdä vaihtokauppaa/ostaa siemenistä/pistoikkaista?
Ja kiitos mielenkiintoisesta blogista.

Chilivaari kirjoitti...

Sitkeästi se vain kasvattaa tiheää lehvistöä, kukkii, mutta ei tee hedelmää. Tällä on jotkut omat vaatimuksensa, joita minä en ymmärrä. Eiköhän se kesän mittaan, kunhan vähän kasvaa...

Kaikki on mahdollista. Otin siitä tänään pistokkaita, mutta monet chinenset eivät tee juuria minun menetelmilläni. Muutama siemenkin on vielä tallella. Lähettele nyt ainakin osoitteesi, että tiedän minne suunnata sen, jos juuria kuitenkin syntyy tai sitten siemeniä syksymmällä.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.