Jouluchilejä ja kotiloistetta

maanantai 19. joulukuuta 2011

Nelivuotias Habanero siirtyi joustavasti parvekkeelta sisäkasvatukseen. Sadonkorjuun ja oksien leikkauksen jälkeen toin sen lämpimään lokakuulla ja sehän jatkoi kukkimistaan ja raakileitakin syntyi jo marraskuun alussa. Reilu kuukausi myöhemmin nuo kypsyvät.

Varsinainen asiani on kuvan ylälaidassa. Airamin Kotiloiste.

Olohuoneen ikkunan päällä minulla on ollut jo muutaman vuoden Clas Ohlsonilta hankittu 2x36W loisteputkivalaisin ja sen edessä "verholauta", pahvinen maski, joka estää valon tulemasta ihmisten silmille. Makuuhuoneessa oli viime talvena Bauhausin valolistat ja niilläkin pysyivät hengissä talven yli muutamat kasvit, mm tuo Habanero ja sen takana pilkottava amppelitomaatti.

Nyt löysin siistimmän ratkaisun. Airam markkinoi varsin edullista 2x28W loisteputkivalaisinta T5 putkilla. Hankin niitä muutaman eri huoneisiin. Ne ovat kapeampia kuin perinteinen 2x36W, joten ne sopivat helpommin sisustukseen. Valotehoa noissa on melkein yhtä paljon, ehkä 15-20% vähemmän. Kriittinen 10.000 luksia tulee tosin täyteen vasta 10-12 cm etäisyydeltä ja 5000 vähän yli 25 cm matkalta. Chinensen sadotukseen nämä eivät siis yksin taida riittää, mutta ulkovalon täydentäjinä minä niitä pidänkin. Olen ketjuilla ripustanut ne aivan ikkunan ylälaitaan ja osan kasveista olen nostanut lasihyllyllä tai amppelissa lähemmäksi valoa.

Valaisin ei taida olla Airamin valmistama ja mukana tulevat putket ovat kiinalaisia. Niiden väri on tuollainen pinkki 3000K. Päivänvaloputkia en sähköliikkeestäkään löytänyt, mutta 840, eli 4000K on jo paljon lähempänä ikkunasta tulevaa valoa. Keittiöön vaihdoin sellaiset. Valaisimessa on muovikupu putkien päällä. Se vie ehkä 10% valosta, mutta ilman sitä sähköiset osat ovat näkyvissä, joten ainakaan lapsiperheissä sitä ei voi ottaa pois. Tuossa kuvassa sitä ei ole.

3 kommenttia:

liptonlover kirjoitti...

Minkälaiset valot suosittelisit 2x58w loisteputkeihin?

Chilivaari kirjoitti...

840 on aika yleissopiva ja niitä yleensä löytyy.
950, jos värien oikein näkeminen on sinulle tärkeää. Niitä vain voi olla vaikea löytää.
Semmoistakin tehdään, että yksi putki on 840, toinen 865, syntyy vähän sinisempi valo.

HJ Visions / Jani kirjoitti...

Kiitän Kotiloiste valaisimeen liittyvästä palautteesta. Valikoimiimme on lisätty Philips 28W/865 T5 loisteputki. Värilämpö 6500K, viileä päivänvalo.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.