Mustasilmäiset eivät idä

tiistai 6. joulukuuta 2011

Kun jotkut muutkin vielä keräilevät myöhäistä satoa, ajattelin varoittaa siementen itävyydestä. Jossakin vaiheessa kasvuaan ne eivät kestä kylmää ja ne joko jäävät kehittymättä tai itävyys laskee lähes nollaan. Netistä löytyy kikkoja, joilla kerättyjen siementen itävyyttä voi testata ja joskus alkuvuosina noita kokeilinkin. Toimihan tuo vedessä pyörittely, itävät sai eroon vähemmän itävistä, mutta kun hylätyistäkin vielä puolet iti, lopetin siementen uittelun.

Mustasilmäiset eivät kuitenkaan idä - enimmäkseen. Tumma keskusta on merkki vioittuneesta siemenestä. Tässä on halkaistu Cajamarcan palko ikkunalta. Vierestä keräsin toisen ylikypsän, vähän jo pehmenneen ja se iti vielä mainiosti. Siementen kuva idätyslautalla oli edellisessä jutussani, Cajamarcat aivan kuvan oikeassa laidassa.

Tässä luultavasti kävi näin:
Kylmien öiden tullessa se ylikypsä oli jo saanut väriä, mutta tuo nyt kypsyvä oli ehkä kuvan keskellä oleva vaalea.

Tämä kuva on syyskuun lopulta ja vähän myöhemmin siirsin Cajamarcan olohuoneen ikkunalle lämmittelemään. Kypsässä oli kylmän tullessa valmiit siemenet, mutta keskenkasvuiset vilustuivat. Niihin tuli mustat silmät. Mustasilmäisiä tapaa joskus siemenliikkeitten pusseissakin, eivätkä ne silloinkaan idä. Tosin tuosta halkaistusta chilistä otetuista yksi iti, vähiten mustunut, joten toivoa ei kannata heittää, jos on tärkeästä tapauksesta kyse.

1 kommenttia:

Tiemuh kirjoitti...

Itselläni iti lautalla mustasilmäiseksi muuttunut C. chinense Peruvian White Habanero. Kuudesta siemenestä neljä meni mustasilmäiseksi sen jälkeen kun olin laittanut ne idätyslautalle, ja tätä kirjoittaessani yksi mustasilmäisistä ja yksi normaaleista on itänyt.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.