Canario on sentään keltainen

tiistai 17. heinäkuuta 2012

Canario (C. pubescens)
Vahinkoristeytymiä ja vääriä chilejä kasvaa varsin monella ja erityisesti pubescensit näyttävät olevan herkkiä risteytymään keskenään. Minullakin toinen kahdesta uudesta pubesta tälle kaudelle on jotakin muuta kuin tilattua. Canario, keltainen pubescens näyttää kuitenkin aivan aidolta. Muoto on hieman epämääräinen, vaihteleva pullukka. Nämä ovat kooltaan 5-6 cm pitkiä, mutta kokohan riippuu aika paljon kasvuolosuhteista, ruukun koosta ja lannoituksesta.


Canario kasvaa minulla parvekkeen katossa amppelissa. Ruukku on yläosastaan vain 20 cm leveä, siis varsin pieni tuollaiselle nytkin jo yli 2 metriä pitkä versoja työntävälle köynnöstävälle kasville. Canariossa on yli 20 reilun kokoista raakiletta, pienempiä ja kukkia myös. Se on saanut tavanomaiset määrät Puutarhan Kesää kastelun yhteydessä, ei mitään erityiskohtelua. Sen menestyminen voi johtua myös viileistä säistä, sillä yleensä pubescensit eivät pidä kuumuudesta. Hellekesinä parvekkeella voi olla tukahduttavan kuuma, mutta ei nyt.

Canarion lehdet ovat huomattavan sileät, karvaisuutta saa hakea. Ne eivät myöskään tuoksu tyypilliselle pubescensille. Nytpä en muista, oliko tilanne tämä jo pikkutaimena, vai hävisivätkö karvat kasvamisen myötä.

Epäilyni lehtien rullautumisen syystä saavat vahvistusta tästäkin. Valosta pois päin suuntautuva haara on alkanut rullata lehtiään. Samaa ilmiötä on havaittavissa myös varsinaisella rullaajalla, Manzano Orangella, tai siis sillä, jonka piti olla Manzano.

1.8.2012
Lisäänpä tähän makukokemukset, niin tiedot pysyvät kasassa.
Canariota on mainittu rocotoista tulisimmaksi. Tämä Semillas.de:n versio ei sitä ollut, mutta miedoksi sitä sanottiikin. Noita saattoi mutustella kuin paprikaa kunnes saavuttiin siemenkiinnikkeisiin. Siellä oli kohtalaisesti poltetta. Neljän hengen spagettikastikkeeseen sai lisätä toisenkin Canarion, ennen kuin maku alkoi miellyttää. Hyvää siitä tuli. Tuo ensimmäinen irtosi jo hyvin kannasta pari viikkoa värin vaihdon jälkeen, mutta oli edelleen hyvässä kunnossa. Seuraavat irtosivat huonommin, mutta kypsiä olivat nekin. Näissä ei ollut erityisen paljon siemeniä, eikä hedelmäliha ollut erityisen paksua. Hyvä chili joka tapauksessa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.