Lehdet rullalla

keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Parvekkeen länsipäässä keskellä kasvaa amppelissa Rocoto Manzano Orange. Se on ollut ongelmatapaus pienestä lähtien. Se on kärsinyt jostakin kummallisesta taudista tai ravinnepuutteesta, josta en ole saanut selvää. Nyt alkaa vihdoin näkyä valoa tunnelin päässä eli uusien versojen kärjissä.

Rocoton lehdet käpristyvät. Reunat kääntyvät alas ja muodostavat eräänlaisia kanootteja lehdistä. Tuota siinä on ollut ihan taimesta asti. Kaikenlaisia korjaussarjoja on kokeiltu. On lannoitettu lisää, pidetty ilman lannoitusta, kalkittu ja lisätty hapanta turvetta, kaikkia pitkät kuurit. Ei mitään vaikutusta. Nythän tuo on pienessä ruukussa, mutta taimivaiheessa senkään ei pitänyt haitata. Toinen saman ikäinen rocotoni, Canario on täysin samoissa oloissa kasvanut mutkattomasti. Olen sormi suussa tämän kanssa. Mikään oppikirjojen mukainen ravinnepuutos tuo ei ole, enkä ole muutakaan syytä keksinyt. Tuholaisia ei ole.

Parvekkeella se vihdoin alkoi tuottaa sileitäkin lehtiä oksien kärkiin, mutta vain valon puolella oleviin. Voisiko tuollainen johtua valon niukkuudesta? Ei se pimeässä ole kasvanut tähänkään asti ja vieressä kasvaville muille chileille olot kelpasivat. Eipä se toisaalta ole paljon kehitystä haitannut. Nyt yli puolivuotiaana se on ikätoveriaan Canariota jäljessä kolmisen viikkoa niin koossa kuin sadon muodostumisessa. Kyllä se vielä tälle kesälle ehtii noinkin.


No, eipä se Manzanokaan ole. Viime päivinä siihen on alkanut muodostua pikku rocotoja. Manzano pitäisi olla omena ja siemenien myyjän mukaan tämän piti olla pyöreä ja kypsyä oranssiksi. Tämä on jo kolmas yritykseni kasvattaa Manzano Orangea ja kaikki ovat tuottaneet jotakin muuta. Kirous (vai siunaus?) vaivaa minua. Siemenetkin ovat olleet eri tahoilta, joten yhdestä syyllisestä ei ole kysymys. Ensimmäinen yritys tuotti vaivoin, hyvin myöhään kauniita oransseja päärynän muotoisia chilejä, seuraava pitkulaisia punaisia ja taas on pitkulaista tulossa. Väristä ei vielä ole tietoa, mutta tuskin se oranssi on. Risteytyminen lienee aika yleistä myös siemeniä tuottavilla kasvattajilla.


4 kommenttia:

Mog kirjoitti...

Manzano rojo tekee amppelissa aivan samaa. On tosin kasvanut kokoajan ihan hyvin, mutta osa lehdistä osoittaa alas ja käpristyy.
Enemmän varjon puolella, mutta myös aurinkoisella.
Ainakaan kastelun määrä ei ole tuohon vaikuttanut.

Nimetön kirjoitti...

On ollut tuota muutamassa eri kasvissa parin-kolmen viime vuoden aikana. Ravinteet ja valo eivät tunnu poistavan tai aiheuttavan oireita. Haittaa kasvua mutta ei tapa. Epäilen virustautia.

Nimetön kirjoitti...

Laiton tammikuun alussa kaksi Manzano Orangea kasvamaan ja lehdet oireilee oudosti käpristymällä myös täällä. Outo "ilmiö" ��

Nimetön kirjoitti...

Ja täällä manzano rojo tekee samaa. Tutkin jo huolestuneena josko ripsiäisiä tms mutta ei näytä olevan.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.