Nyt kasvaa ulkonakin

perjantai 20. heinäkuuta 2012

Vihdoin chiliaitakin on alkanut kasvaa ulkona terassin laidalla. Kaksi kuukautta on siitä, kun vein neljä isoa baccatumia ulos (16.5.) hallaa ja kylmyyttä uhmaamaan. Kuukauteen ei tapahtunut mitään. Nyt niissä on vaaksan, joissakin kahdenkin mittaisia uusia oksia ja kaikissa raakileita, toisissa kohtalaisen kokoisiakin.

Beaver Dam (C. annuum) pääsi ulos kuukausi sitten (17.6.)  ja sai paikan aidan oikeassa päässä. Laitimmaisena on Hegyes Csipös, toinen unkarilainen. Nämä saivat kasvaa kuukauden enemmän lämpimässä ja olivat ulos vietäessä metrin korkeita ja kukinta alussa. Ne sopeutuivat heti, vaikka oli sateista ja viileääkin toisinaan. Ne tarvitsivat tukikepit tuulenkin takia, mutta erityisesti chilien painon vuoksi. Beaverissa on jo kymmenen melkoista mötkälettä. Tuo isoin on 15 cm pitkä, kun parvekkeella ruukussa samaan aikaan on kasvanut pari 10 cm pitkää, jotka alkavat kypsyä. Ulkoilma, kanankakkaa istutuskuopan pohjalla ja riittävästi kosteutta ovat aivan ilmeisesti näille unkarilaisille mieluisampi kasvuympäristö kuin ahdas ruukku.

Vihannes- ja kukkapenkkeihin sijoitin muutaman pienen unkarilaisen annuumin juhannusviikolla (20.6.) ja myös ne ovat osoittaneet viihtyvänsä paremmin kuin kaverit parvekkeella. Alma Paprikassa on useammassakin kuusisenttisiä palleroita alaoksilla ja ylempänä kasvaa lisää. Melko matalana nämä ovat pysyneet. Tiedä sitten johtuuko hedelmien muodostuksesta vai eivätkö vain ole vielä ehtineet. Nämä olivat kukintaa aloittamassa kun vein ne ulos ja yksi kirsikkapaprika jo oireilee punaisesta väristä. Siinä koko on sama kuin parvekkeella, mutta "kirsikoita" muodostuu enemmän.


Palataanpa vielä chiliaitaan. Huomiotani kiinnittivät baccatumien kukat. Terälehdet ovat ulkoilmassa muodostuneet selvästi tukevammiksi kuin sisätiloissa ja kukat ovat isoimpien annuumin kukkien kokoisia, yli 3 cm tämäkin Chilean Green. Samaa kokoluokkaa ovat kaikki muutkin. Olisikohan tuo enne myös tulevien chilien koosta?

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.