Kaksi valkoista habaneroa

keskiviikko 15. elokuuta 2012

Peruvian White habanero ja White Habanero (C. chinenense)
Eihän nämä oikeasti Habaneroja ole, eikä ihan valkoisiakaan. Tuossa ne ovat minun näytölläni vähän luonnollista kokoa isompia.

Peruvian White Habanero kasvoi parvekkeella keskimäärin 2-2,5 cm pitkiksi "luodeiksi" 60 cm korkeassa tiheässä ja tukevassa pensaassa.

White Habanero on reilusti isompi, leveämpi ja keskimäärin 3-4 cm pitkä. Yksi punnittu painoi 6 g, kun perulainen oli vain 2 g. Tämä White on lehdiltään vaaleampi, oksiltaan rotevampi ja pyrkii kasvamaan isommaksi. Saksilla se on pysynyt samassa koossa. Molemmissa on ihan hyvä satoisuus, peruvianissa lukumääräisesti paljon runsaampi ja se kypsyi aikaisemmin.

Maultaan White on miedompi, enkä ole sille oikein keksinyt vielä sopivinta käyttöä. Peruvian White on tuoksultaan ja maultaan Habanerojen sukua, ei niin hedelmäinen, mutta minusta varsin monikäyttöinen. Viimeksi maustoimme jonkin Blå Bandin tai Jalostajan pussi-Italian padan muutamalla silputulla pikku luodilla ja makuahan syntyi heti. Jatkoa ajatellen pienempi on vahvoilla.

4 kommenttia:

Mog kirjoitti...

Sittenhän on vielä White bullet, joka nyt on varmaan jompikumpi noista.
Sitä pienempi kasvuista itselleni olen ajatellut eli se olisi sitten tuo Peruvian vissiinkin??

Chilivaari kirjoitti...

White bullet on melko lailla sama kuin Peruvian White, mutta eihän sitä voi julkisesti myöntää, kun bulletia myy yksinoikeudella yksi ainoa amerikkalainen siementalo. Se on rekisteröity tavaramerkki.

Mog kirjoitti...

Jotain tämän tyylistä arvelinkin tuossa takana olevan.
Eli jos liikkuu Bullettina tai Peruvianina niin silloin tietää että on pieni kasvi kyseessä.

Chilivaari kirjoitti...

Pieni ja pieni. Kyllä tuo ikkunan peittää, se on niin tiheä. Runsaalla lannoituksella siitä saisi varmaan helposti yli metrisen.
Tuollahan se on kesäkuun lopulla.
http://www.chilivaar.in/2012/parveke%20etela_29.6t.jpg

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.