Kävinpä kaupassa. Paikallisen Honkkarin puutarhamyymälässä hyllyt suorastaan notkuivat lannoitteista. Olisipa tilanne joskus kevättalvellakin tuollainen, kun niitä tosissaan pitää etsiä ympäri kaupunkia. Kuten edellisen jutun kommenttiosiossa minulle kerrottiin, syyslannoitteita saa nykyisin myös säkillistä pienemmissä erissä, noin litran pakkauksissa useitakin merkkejä. Sellaisen hyöty chileille on kyseenalainen, mutta voisi se talvehtimista helpottaa. Sehän on tarkoitettu monivuotisille kasveille ulkona ja valmistaa niitä talven tuloon.
Syyslannoitteissa ei ole lainkaan typpeä, mutta aika paljon fosforia ja runsaasti kaliumia, esimerkiksi Nutrifortella 0-22-27. Niiden pitäisi saada hedelmäpuut, pensaat ja perennat talvenkestäviksi ja pitäisipä vielä lisätä hedelmän alkioiden muodostumista seuraavan kesän varalle. Noista ominaisuuksista ei ole paljon hyötyä chileille, ei ainakaan satokauden jälkeen kompostiin päätyville. Mitään mainintaa en löytänyt, mitä se tekee oksilla olevalle keskeneräiselle sadolle. Ehkä ei mitään, mutta tuskin siitä haittaakaan on.
Syyslannoitus pitäisi tehdä elokuun puolivälissä, pohjoisessa aikaisemmin, etelärannikolla vähän myöhemmin. Sen voi tehdä yhtenä runsaana lannoituksena tai useammalla vähän pienemmällä annoksella elo- syyskuussa kun lehdet vielä ovat vihreitä eli yhteyttämistä tapahtuu.
Varsinainen kasvulannoite Puutarhan Kesä oli päästä loppumaan, mutta nyt löysin sitäkin samalla. Edellisen litran purkin hankin toukokuussa 2010, joten yli kaksi vuotta tuo 8,95 maksava purkki minun viljelmilläni riitti. Eipä ole chilikasvatus kallista. Enintään 20¢ kasvia kohti siitä tulee. Kuusilitraisen ruukun multa maksaa 40¢, mutta se tuleekin uusiokäyttöön puutarhaan seuraavana vuonna kompostin kautta.
Puutarhan Kesä on helposti vesiliukoista. Tuollaisella 1 millilitran maustemitalla minä sitä annostelen litran muovikannuun, jolla on minusta kätevämpi kaadella nesteitä kasveille kuin nokallisella kastelukannulla. Ulkokasveja varten on toki 10 litran kastelukannu ja siellä käytän usein Nutriforten Tomaatti- mansikkalannoitetta ja sen typpilisää, jotka olen liuottanut valmiiksi veteen limsapulloihin yleensä 1:5 suhteessa ja annostelen sitten puolen desin mitalla.
Vaan nytpä siirryttiin syyslannoitteeseen. Lehtipuun tuhka on muuten erinomainen luonnonmukainen syyslannoite. Löysin lehdestä käyttöohjeenkin: aarille voi levittää neljä ämpärillistä, eli ämpärillinen 5x5 metrin alalle. Kyllä siitä maa harmaaksi tulee.
2 kommenttia:
Miksi chileille pitää tehdä syyslannoitus, meinaan mitä tapahtuu jos jättää sen tekemättä, kun ottaa chilit kasvarista sisälle?
Oon antanu puutarhan kesää suunnilleen tähän asti, mutta nyt olen lopettanut sen antamisen chileille.
Ja miten chilit kannattaa ottaa talteen talveksi, mulla olis pimeä kellari, jossa lämpötila on jtn. 5 tienoilla, mutta pystyisin pitämään niitä myös 17 asteen tienoilla loisteputki lampun alla, kumpaa ite suosittelisit?
Miten itse susittelisit minun tekevän, löytyy 1,5 vuotta vanha habaneroa, ja useita muita chilejä. Kuolevatko chilit kellarissa, jos leikkaan ne lyhyeiksi tapeiksi ja laitan sinne vai mitä niille tapahtuu?
Ja miten niitä pitää talvella hoitaa?
Kiitoksia etukäteen.
Paljonpa kyselet.
Talvehtimisesta on edellisiltä vuosilta niin paljon juttua, että katso sen aiheen kooste tai viime syyskuun juttuja. Viileässä ja hämärässä tapille leikattuna kokeilin joskus alkuvuosina, mutta tulos oli aika huono. Jotkut siinäkin onnistuvat, kuulemma. Paljon parempi onnistumisprosentti on ollut, kun jättää joitakin lehtiäkin ja pitää valoa ja peruslämpöä, meillä 12-18 viime talvena, mutta luultavasti paljon alempikin riittäisi. Pärjäähän ne parvekkeella nollaan asti. Valon lisäys auttaa aina, muuten kasvavat turha oksia, jotka pitää keväällä leikata pois. Tropiikin kasvien kasvua ei oikein voi pysäyttää.
En minä tiedä, onko syyslannoitteesta mitään hyötyä. Pitkälle syksyyn lannoitetut eivät asetu talviteloille ja saattavat kupsahtaa helpommin sisään siirrettäessä.
Lähetä kommentti
Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.