Kolme rocotoa vertailussa

keskiviikko 22. elokuuta 2012

Rocoto Manzano Orange, Rocoto Peru, Canario   
Kypsää pukkaa nyt vähän joka tuutista. Keräsin kolme erilaista pubescensia, kun sattui olemaan suunnilleen saman kokoisiakin (n. 5 cm) kypsänä. Canariot ovat keskimäärin muita isompia. Maistelin raakana siemeniä kerätessäni. Noinhan minä en niitä nauti, vaan jossakin ruoassa mausteena, mutta menkööt tällä kerralla. Kolmea samanlaista ruokaa eri rocotoilla maustettuna en kuitenkaan tule tehneeksi vertailtavaksi ja eri aikaan nautitut eivät ole vertailukelpoisia. Todettakoon heti: Hyviä ovat kaikki. Pienet erot ovat makuasioita.

Kuvan väri vaihtelee valaistuksesta ja monitorista riippuen paljonkin. Nämä ovat harmaalla leikkuulaudalla ulkovalossa pilvisenä päivänä. Peru on luonnossa vähän tummempi, muut näyttävät näytölläni oikeilta. Manzano on hitusen keltaisempi kuin Canario, mutta siemenet eivät ole vaihtuneet, se on varmaa.

Canario oli noista tutuin, niitä on syöty monta viime aikoina. Se on noista miedoin, mutta vain pienellä marginaalilla. Yksi niitäkin riittää meillä pieneen kastikkeeseen. Manzano Orange ei ehkä ollut aivan yhtä kypsä, sen kanta ei irronnut keveästi vetäessä. Ehkä siksi se oli maultaan vähän karvaampi, mutta karvauskin on joissakin ruoissa eduksi, varsinkin happamissa tai hapanimelissä. Peru oli kypsä, jopa hieman ryppyinen jo. Se oli tulisuudeltaan Manzanon luokkaa, maultaan muita "tummempi", vaikeasti määriteltävä termi. Voisiko sen sanoa niin, että Canario sopii parhaiten ruokiin, joita nautitaan valkoviinin kanssa, Peru taas voimakkaisiin patoihin ja punaviinin seuraksi. Manzanossa on vähän noita kumpaakin, enpä vielä tiedä sen parasta käyttötapaa.

Nyt pitäisi kehitellä joku säilömistapa, noita kypsyy sellaista tahtia. Canarioita jo ihan kirjaimellisesti putoilee puusta.

Lisäys 23.8.
Kuivattelin rocotot pituussuuntaan viipaleiksi leikattuna vihanneskuivurilla.
Hyvää tuli, rapeita ja helposti murenevia. Makuarvioinnit pysyvät, maut vain tiivistyivät kuivatessa. Peru on "tummin", Manzano tulisin ja Canario monikäyttöisin.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mooms: Onkos kukaan koskaan kuivattanut pubeja? Eihän niitä ole pakko jauhaa. Ainakin habsut toimivat mielestäni hyvin myös puolikkaina kuivattuna ja siitä sitten murentaa pataruokiin talven mittaan.

Chilivaari kirjoitti...

Joo, chilien aromit säilyvät minustakin kuivattuna paremmin puolikkaina kuin jauheena. Pubet vain ovat niin paksulihaisia, että viimeksi sain niistä aika kovia, vaikeasti murrettavia kuivina. Meniväthän nekin veitsellä paloiksi ja myllyllä jauheeksi. Kuivaus pitänee tehdä sopivan kokoisina suikaleina, niin ei tarvitse myöhemmin palastella lisää.

Nämä vähän ylikypsät saattavat olla helpompi tapaus.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.