Tämän kesän satoihme: Aji Amarillo

perjantai 24. elokuuta 2012

Aji Amarillo (C. baccatum)
Keräsin taas kypsiä Aji Amarillosta. Tässä on kuva pienemmästä astiasta. Kohta piti hakea isompi, kun eivät mahtuneet mihinkään. En ole juuri saalistani punninnut, mutta nyt sitä näytti olevan melkein kilo, eikä tämä ole kesän suurin erä, eikä viimeinen. Siinähän on ollut kypsää huhtikuulta lähtien jatkuvasti kiihtyvällä tahdilla ja koko ajan noita on syöty. Parvekkeellani tuo on parhaita satoja. Jamy saattoi viime kesänä päästä samoihin lukemiin tällä samalla, parvekkeen parhaalla paikalla.

Nytpä keltaisia oli sellainen kasa, että kaikki eivät mahtuneet kuivuriin kerralla. Olen todennut, että Amarillo on vielä tuorettakin maukkaampi kuivattuna, joten päätin laittaa osan kokeeksi lankaankin kuivumaan. Ohutkuorisia annuumeja olen tuolla tavalla ennen kuivannut ja etelän maissa tämä taitaa olla yleinen metodi.

Perkasin vihreät osat pois. Ne lähtivätkin sormin vääntämällä. Pujotin parsinneulalla langan yläpäiden läpi, vedin veitsellä kylkiin viillon ja laitoin ketjun riippumaan varjoisaan paikkaan. Aurinko saattaisi kypsyttää ja pehmentää chilejä ja se haalistaa värejä.

Yleisempi tapaa taitaa olla sitoa naru kantoihin ja laittaa nippu sitten väljästi riippumaan. Siitä tulee kauniimpi, koriste-esine keittiöön. Niitäkin ehtii vielä askarrella.


3 kommenttia:

MadDog kirjoitti...

Onkohan Aji Peru ihan sama lajike kuin Aji Amarillo? Hyvin samannäköisiä ainakin ovat...

T. MadDog

Chilivaari kirjoitti...

Enpä ole tuohon nimeen törmännyt.
Peru Yellow tai Aji Yellow nimellä tämän tapaista on ollut ja joskus väitetään, että Kellu Uchu, intiaanien keltainen chili olisi ollut Amarillo. Minä kuitenkin sain sillä nimellä ilmeisen Lemon Dropin.
Se kuitenkin on varmaa, että viime kesänä Suomessa levinnyt punainen "Aji Amarillo" ei ole oikein. Amarillo merkitsee selkeästi keltaista.

Anonyymi kirjoitti...

hi! Do you have aji amarillo to sell? or the seeds? I am Peruvian living in Finland and just ran out of all my yellow chili!

Please help me!

linda bergholm

lindamirella18@gmail.com

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.