Tosiasiat on tunnustettava, syksy tulee

torstai 9. elokuuta 2012

Juuri toissa vuonna tästä varoittelin ja nyt taas. Alan toistaa itseäni.


Silmäys kalenteriin kuitenkin kertoo julman totuuden. Ulkona, parvekkeella tai lämmittämättömässä kasvihuoneessa eivät chilit enää ehdi kasvaa kukista kypsäksi ennen pakkasia. Kehittyminen kestää lajikkeesta riippuen kuukaudesta yli kahteen ja viileässä kehitys vielä hidastuu.

Ellei lämmintä kypsyttelytilaa ole, jo olemassa olevien raakileiden kehitystä voi nopeuttaa leikkaamalla oksien päistä kukat ja aivan pienet raakileetkin pois. Minä teen sen viimeisen kehityskelpoisen raakileen jälkeen. Samalla oksien pituuskasvukin pysähtyy. Reilu karsiminen voi johtaa huomattavaankin kypsymisnopeuteen.

Typpilannoitus pitäisi lopettaa viimeistään nyt. On olemassa syyslannoitteita, joissa ei typpeä ole, mutta ei chilinviljelijälle sopivissa pakkauksissa. (Korjaus tuli heti, säkkien lisäksi sitä myydään nyt myös pienissä pakkauksissa) Puutarhaviljelyssä ne nopeuttavat talvehtimiseen valmistautumista, joten tuskin ne ovat tarpeenkaan yksivuotisille kasveille. Minä lopetan kaiken lannoituksen. Pelkkää vettä nyt vain. Mullassa on vielä ravinteita.

4 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Nutriforten vesiliukoista syyslannoitetta myydään 900g pakkauksissa ainakin hong kongin puutarhapuolella.

Jukka *Chilitunari* kirjoitti...

Turussakin käväisi viime yön alin +6:n tuntumassa. Tuntuu, että kesä jäi melko lyhyeksi, eikä kunnollisia kelejä juurikaan ollut.

kawa kirjoitti...

Tähän väliin voisin kysyä että onko sinulla tietoa mitkä chilit voisi selvitä suomen talvesta ulkona lumen alla ?

Chilivaari kirjoitti...

Ei ne selviä, tropiikin kasvit.
ChiliPark väittää Helsingissä saaneensa kovalla valmistelulla chilin säilymään yli talven, mutta sitten tulee vielä se, että eivät ne kehity kylmässä keväässä, vaan pitäisi siirtää lämpimään.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.