Aji Cristal ylös maasta ja sisään lämpimään

sunnuntai 7. lokakuuta 2012


Aji Cristal (C. baccatum) vietti kesän chiliaidan keskivaiheilla Beaver Damin vieressä. Juuret eivät olleet kasvaneet paljoakaan. Vuosi sitten, kun sen nostin, ne olivat tuplasti isommat, mutta leikkelin ne silloin ruukkuun sopiviksi. Heikkoa sen kasvu oli muutenkin. Alkaakohan vanhuus vaivata?


Leikkelin muutamat yli metrin korkuiset oksat matalaksi, mutta jätin kauniisti kaartuvia ja raakileita kantavia oksia kasvamaan. Ruukku on nyt kolmilitrainen, tuplasti isompi kuin viime talvena. Lehtiä saattaa olla liikaa putsatuille juurille, mutta karsin niitä lisää ja laitan tuon muovipussiin, jos se alkaa roikuttaa lehtiään.

Kukkanuppujakin tuossa oli, mutta enpä usko niiden kehittyvän näin rajujen muutosten jälkeen. Kasvin pitää saada vähän vetää henkeä ja sopeuttaa juuristonsa uusiin oloihin. Kaikki sisään tuodut myrkytin vessassa Raid-suihkeella ja uusi myrkytyskierros pitää tehdä loppuviikolla. Silloin teen sen ehkä kylppärissä ja Tolulla. Parvekkeeltakin pitää muutama siirtää pakkasilta suojaan, mutta sitä ennen on vielä sadonkorjuun aika.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mitenkäs tuo Raidilla myrkyttäminen? Onkos myrkyllä kuinka pitkä vaikutus? Uskaltaako ensi kauden satoa syödä jos saa chilit selviämään talven yli? Itse siirsin pari viikkoa sitten muutamia chilejä parvekkeelta sisään ja huomasin nyt, että ovat pullollaan jotakin vaalean vihreitä otuksia joista haluaisin eroon. Kasveissa on joitakin isohkoja raakoja chilejä vielä ja ne taitaa ainakin kannattaa poimia ennen myrkytystä. Vai kuinka?

Chilivaari kirjoitti...

Ei Raidit ole kovia myrkkyjä, useimmissa on luonnon pyretriiniä tehoaineena. Sen varoaika on päivästä viikkoon, riippuen keneltä kysyy. En minä silti heti menisi syömään myrkytetyistä puskista.

Pyretriini olisi parasta antaa vaikuttaa pimeässä. Minä levitän sitä vessassa tai kylppärissä, pienessä tilassa, jonka saa muutamaksi tunniksi täyteen myrkkyä. Suoraan kasveihin ei pidä suihkia läheltä, puoli metriä tai metri lienee hyvä matka. Läheltä suihke jäädyttää lehtiä.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.