Peruvian White Habanero talviteloille

perjantai 19. lokakuuta 2012


Peruvian White Habanero (C. chinense) on kesän mittaan kasvanut parvekkeella tyylikkääksi puuksi. Runko on suunnilleen peukalon paksuinen.

Ikkunan puolella noita pikkuisia "luoteja" on vielä tiheämmässä. Ei näistä kuitenkaan kilojen saaliita saada, niin pieniä ne ovat. Pisimmätkin ovat alle 3 cm ja suuri osa on lyhyempiä. Maku on mainio, muistuttaa jonkin verran habaneroa, mutta ei ole ihan niin hedelmän makuinen ja tuoksuinen. Noita pystyy napsimaan paljaaltaankin, mutta esimerkiksi spagettikastikkeen maustaa niillä uuden makuiseksi.


White eli valkoinen tämä "Habanero" ei varsinaisesti ole. Suurin osa on kellertäviä, mutta osa kypsyy melkein valkoiseksi. En ole pystynyt selvittämään, mikä ratkaisee värin. Kypsyysaste se ei ehkä ole, sillä kellertävätkin ovat kypsiä ja voivat jopa rypistyä vanhuuttaan oksilla kauan oltuaan. Raakileet ovat selvästi vihreitä.

Tuon verran siitä jäi, kun leikkelin sen talvehtimaan. Jätin muutamia lehtiä, että voin seurata sen hyvinvointia. Juuret saivat rajun käsittelyn. Ne joutuivat puolet pienempään ruukkuun kuin kesällä ja sekin oli aivan täynnä juuria. Katkoin niistä lapiolla puolet pois ja huuhtelin loput ämpärissä kylmässä vedessä. Noin rajusta käsittelystä voisi hyvinkin ottaa nokkiinsa.

Sisään työmaavalojen alle se pääsi myrkytyksen jälkeen. Vaikka mitään tuholaisia ei näkynytkään, niitä yleensä ilmestyy, kun kasvi pääsee lämpimään ja kuivaan ilmaan. Jos tämä lähtee kauniisti versomaan, sen voisi siirtää vaikka olohuoneen ikkunalle. Varsinainen "bonchi" eli chili-bonsai tämä ei ole, mutta typistetty malli kuitenkin.

LISÄYS 1.4.2013
Tämähän talvehti vallan mallikkaasti ja oli satopuuhissa tuplasti tätä korkeampana jo seuraavana aprillipäivänä.

5 kommenttia:

LupeKani kirjoitti...

Erittäin satoisa ja hyvän makuinen lajike mielestäni, ruuanlaitossa tulee käytettyä lähes päivittäin. Varsinkin tuoksu pilkottaessa on huumaavan hyvä. Itse en kyllä pysty napsimaan paljaaltaan näitä, on niissä sen verran kuitenkin potkua. Suosittelen kaikille kasvatukseen myös hyvän ulkonäön vuoksi.

LupeKani kirjoitti...

Lisätäänpä. Kyllä nuo näemmä paljaaltaankin menee, liekö sitten toleranssit kauden mittaan nousseet sen verran. Omat tuntuvat ainakin rutkasti isompia habaneroja miedommalta ja maistuvat omaan suuhuni paremmalta.

Anonyymi kirjoitti...

Chiliwikistä kopsattua:
"Peruvian White Habanero kuuluu tulisiin chinenseihin, josta on mitattu yli 300000 Scovillen yksikköä, joten vaatii jo hiukan tottumusta syödä tällaista sellaisenaan."

Olen muutenkin saanut käsityksen nettivideoita katsottuani ja keskusteluja luettuani että aika ärhäkästä chilistä olisi kyse. Ihmettelit vain kun mainitsit että niitä pystyy "napsimaan" paljaaltaan. Toleranssi korkealla vai kylmä kesä tehnyt miedompia marjoja?

-Mooms-

Chilivaari kirjoitti...

Näitä on varmaan erilaisia kantoja liikkeellä, mutta voi viileyskin vaikuttaa.
Sitä paitsi nuohan ovat pieniä suupaloja. Kyllä tuon kokoisen palan Habaneroakin pystyy mutustelemaan vain vähän irvistellen. Minä en todellakaan ole erityisen tulisten ystävä, baccatumilla maustettu ruoka on enemmän minun makuuni, mutta kyllä kastikkeeseen voi muutaman tuollaisen paloitella pippuriksi.

Jukka *Chilitunari* kirjoitti...

Todella komea puska tuossa ekassa kuvassa. Täytyy pistää nimi muistiin. :)