Sadonkorjuuta parvekkeella ennen pakkasia

keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Viime yönä jo oli kolme pakkasta ja lisää on tulossa. Parvekkeella kävi nollassa.

Aji Amarillo (C. baccatum) kasvaa edelleen rehevästi parvekkeen nurkassa parhaalla paikalla. Osa oksista on pudonnut alas kasaan, kun saksin taannoin katossa ansarijauhiaisia keränneet ylimmät oksat ulos. Jauhiaisia ei muuten ole juuri näkynyt sen jälkeen, johtuneeko kylmästä säästä.

Amarilloja on syöty koko kesä runsain mitoin, eikä syksy ole mitenkään hidastanut satoa. Edelleen siellä on sekä oranssia kypsää että vihreitä raakoja ja oksatkin näyttävät kasvavan. Kukkia en kyllä ole enää muutamaan viikkoon nähnyt, joten kai sekin valmistautuu talveen tavallaan.

Kun tuota kasvustoa vähän pöyhii, sieltä löytyy runsaasti kypsiä. Reilu kuukausi sitten tein edellisen isomman sadonkorjuun, joten nuo kaikki ovat kypsyneet viidessä viikossa. Ne ovat edelleen täysin käyttökelpoisia, maukkaita ja rapeita, syksyn viileys ei ole tehnyt niille tuhoa, vaikka aurinkoa ei ole juuri näkynyt viikkokausiin. Monet baccatumit pärjäävät viileässä.

Siinä vieressä myös Paprika-Bohócsapka (C. baccatum) kypsyttelee Joulun Kelloja. Nämä ovat kyllä vähän pienempiä kuin aikaisemmin kerätyt. Itse kasvi voi hyvin, siinä ei näy oikeastaan mitään syksyn merkkejä. Myös mustia chilejä tekevä Machu Pichu ja punainen Puca Uchu eli Aji Rojo tarjosivat uutta kypsää satoa. Tähän se luultavasti loppuu, sillä en enää pidä edes lämpöpuhallinta päällä, saavat pärjätä omillaan kunnes noutaja tulee. Talvehtimistilaa ei näille ole.


Marraskuun lopun sato parvekkeelta on siinä. Amarilloja tuli vielä puoli kiloa, muita yli sata grammaa ja neljänneskilon oransseja rocotoja keräsin toiseen kippoon. Ne olivat kypsiä, mutta pieniä. Nyt saavat pakkaset tulla. Keräilen jäätyneet kasvit sitten kompostiin ja siirryn uusien idätyksiin.


5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Upea kulhollinen chilejä. kelpais kelle vaan

Minbaari kirjoitti...

Hienoa satoa olet saanut jälleen kerran. Kiitokset muuten lähettämistäsi siemenistä. Rocoto Riesenit ovat itäneet hyvin, Almat laitan itämään vasta ensi vuoden puolella. Canariota ja Jamya olit laittanut pyytämättä mukaan, joten kiitos niistä. Tosin niiden siemeniä minulla oli jo entuudestaan, mutta voin jakaa niitä sitten jollekin muulle kasvattajalle.

Chilivaari kirjoitti...

Pistä vahinko kiertämään. Noiden pitäisi olla puhtaitakin, risteämismahdollisuuksia ei ainakaan runsaasti ollut vieressä.

Petra K kirjoitti...

Tässä kohtaa voinkin todeta että, että yksi Canario itää hitaasti mutta varmasti lautalla nyt, Almat sekä Cajamarca pääsivät uusiin koteihinsa maitopurkkeihin jo. ;)

Sato näyttää herkulliselta. ;)

Chilivaari kirjoitti...

Itäminen on niin lajikekohtaista, toiset ovat nopeita, toiset eivät.

Oli muuten viimeinen hetki sadonkorjuulle. Tänään kaikki ovat jäässä.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.