Tomaatti-tonnikalavuoka

lauantai 24. marraskuuta 2012

Vai vielä reseptejä...
50-luvulla en kotona saanut keittiöoppeja, eikä koulussakaan opetettu pojille kotitaloutta. Oman perheen perustettuani piti keittiöhommia vähän harjoitella, lapset ruokkia, mutta ruoanlaiton perusteet ovat edelleen kateissa. Kokeilu ja improvisointi ovat minun metodini, mutta niidenkin pohjaksi etsin yleensä reseptin netistä - ja niitähän riittää.

Kävi näin: Ostin isoja ja hyvän näköisiä hollantilaisia terttutomaatteja. Aamiaisleivän päälle siivutettuna ne maistuivat suorastaan pahalta, pimeässä kypsytellyltä. Kun on koko kesän syönyt oman maan tomaatteja, ihan mikä tahansa ei maistu. Muistin tunisialaisesta hotellista aamiaisen, missä oli uunipellillä paistettuja tomaatinsiivuja, rosmariinia ja hiukan suolaa päällä. Ne olivat hyviä. Uuniin siis.

Syötin Googleen sanat tomaatti ja vuoka. Ehdotuksia löytyi; perunan, tonnikalan, siansivun, pekonin, vihannesten jne kera. Kaapissa oli pari purkkia tonnikalaa ja muutama keitetty peruna oli jäänyt yli. Niistä siis. Koskaan ennen en ole tällaista tehnyt, mutta voin tehdä toistekin, jos vielä erehdyn ostamaan isomman erän mauttomia tomaatteja. Tuossa niiden maku muuttui suorastaan aurinkoiseksi. Kypsentäminen, valkosipuli ja rosmariini sen tekivät, luulisin.


Kylmänä ja suurimmaksi osaksi syötynä Tomaatti-tonnikalavuoka ei kauheasti ruokahalua herätä, mutta se oli yllättävän hyvää.

Kolme tosi isoa tomaattia viipaloin muutaman millin paksuisiksi.
Saman verran keitettyä perunaa myös viipaleina (voi korvata vaikka Raketti-spagetilla tai paistetuilla leipäkuutioilla)
Pari purkkia tonnikalaa; sienet, paistettu jauheliha, pekoni, nötkött tms. käy myös
Ainakin pari chiliä; tuoretta Aji Amarilloa parvekkeelta
Muutama kynsi valkosipulia
Hitusen suolaa, reilusti rosmariinia
Munamaito parista kananmunasta ja purkista ruokakermaa
Juustoraastetta

Ladoin kerroksittain tomaattia, perunaa, tonnikalaa ja mausteet, tomaatti päällimmäiseksi
Paksu munamaito päälle; ei tarvitse peittää kaikkea, sillä tomaatista tulee nestettä
Juustoraastetta reilusti pinnalle ja jos on mietoa, voi lisätä väleihinkin
Melkein tunnin tuo oli uunissa n. 200°Aji Amarilloa (C. baccatum) silppusin nyt vain 2 isoa palkoa ja siitä tuli chiliin tottumattomallekin sopivaa. Pelkästään omaan käyttöön tulevaan olisin silpunnut vielä pari lisää. Chilin maku ei täysin tasoittunut uunissa, vaan sattumia löytyi sieltä, missä renkaita oli kasapäin. Tasaisempi tulos olisi syntynyt, jos chilit olisi ensin nopeasti kuumentanut tilkassa öljyä. Minä pidän yllätyksistä ja erilaisia makuja tarjoavasta ruoasta enemmän. Siksi yrttejäkin voi lisätä joihinkin kohtiin oikein reilulla kädellä, eikä edes pyrkiä tasaiseen maustamiseen.


1 kommenttia:

Geranium kirjoitti...

Hyvältä kuulostaa reseptisi – vaikka olen juuri noussut ruokapöydästä :)

Pimeässä kypsytellyt kivikovat tomaatit ovat kyllä ihan eri heimoa kuin omat kesätomskut. Onneksi niitä pääsee ihan kohta kylvämään, tai ainakin siemeniä ostamaan...

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.