Marraskuu - aika tarkistella siementilannetta

torstai 1. marraskuuta 2012

Alma  Paprika ja Canario 

Jokasyksyisen siemenjaon aika.

Nyt on aika miettiä seuraavan vuoden kasvatuksia, hankkia siemeniä ja suunnitella niille kasvatuspaikkoja.

Asian helpottamiseksi tarjoan taas tämän vuoden suosikkejani muillekin, kun niistä on tullut kerättyä runsaasti siemeniä. Viime vuonna levisi Jamy kymmeniin koteihin, nyt on tarjolla Alma Paprika ja Canario. Pistä vain sähköpostiini viestiä ja osoitteesi, niin lähetän noita pikku pussillisen kumpaakin. Niitä on tuossa muutamia satoja, joten tuskin loppuvat kesken, mutta sanotaan nyt, että ensin varanneet saavat varmimmin. Voithan siinä sivussa vihjaista jostakin muustakin kasvattamastani lajikkeesta, jos sattuisi olemaan siemeniä varastossa. Aji Amarillo oli todellinen tämän kesän ykkönen, mutta siitä en tuollaista määrää siemeniä kerännyt. Niitä on kyllä kuivatuissa chileissä, joista voi rapistella siemeniä irti. Postituksiin ryhdyn vasta ensi viikolla, joten ihan heti ei kannata postilaatikolla ravata.

Alma Paprika: Kasvaa kauniisti ikkunallakin. Ulkokasvatukseen riittää maaliskuussa idätys. Ulos voi viedä kukkivan tai jo raakileita tekevän kasvin ja mielellään aurinkoiseen ja pohjoistuulilta suojattuun paikkaan. Siemenet ovat suoraan Unkarista.

Canario on hyvä laittaa itämään jo joulukuussa, sillä minulla kesti ensimmäiseen kypsään seitsemän kuukautta, Almalla vain kolme. Tämä on helpon tuntuinen pubescens ja melko mieto. Se ei siis vastaa yleistä kuvaa Canariosta, ei väriltään eikä tulisuudeltaan. Tämä on Semillaksen siemenistä.

Siemenpusseina käytän postimerkkiliikkeestä hankittuja pergamiinipusseja. Tiedän kyllä, että useimmat käyttävät muovisia salpapusseja, mutta kun ei aina voi olla ihan varma siementen kuivuudesta, on parempi, että ne voivat "hengittää" ja mahdollinen kosteus pääsee haihtumaan. Huonosti kuivatut homehtuvat tiiviissä muovipussissa ja sateisina syksyinä ei huoneenlämmössä kuivaten aina saa täysin kuivia siemeniä. Koneella kuivatut säilyvät tiettävästi paremmin tiiviissä muovipussissa.


Lisäys 4.11.
Muutama kymmenen Almasta ja Canariosta kiinnostunutta on jo ilmoittautunut, mutta uskoisin siementen riittävän vielä enempäänkin. Pussitukseen ja postitustarvikkeiden hankintaan tosin ryhdyn vasta ensi viikolla. Se piti vielä mainita, että paljon pyydettyä Cajamarcaa on myös iso pussillinen. Sehän on kaunis, maukas ja helppohoitoinen. On sen kanssa joillakin ollut vaikeuksiakin, mutta ehkä ne olivat eri sukuhaaraa. Siitä liikkuu erilaisia siemeniä kuten Canariostakin.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.