Maya Pimento

maanantai 11. helmikuuta 2013

Tämä on viimeinen chinense-esittelyistäni. Nyt taustojen kaiveleminen saa riittää. Baccatumit ovat vielä kovin pieniä ja kaikki ennestään tuttuja lajikkeita. Annuumeita en edes ole laittanut itämään, ehtiihän ne kuun lopulla tai maaliskuussakin.

Maya Pimento (C. chinense)
Tästä en tiedä juuri mitään. Maya Pimento tuli minulle jo vuosia sitten Englannista kaupantekijäislajikkeena ilmaiseksi. Silloin kotimaaksi ilmoitettiin Israel ja minusta tuntui oudolta, että tuosta militaristimaasta tulisi chilejä. En laittanut sitä kasvamaan.

Viime vuonna sitä oli muillakin siemenliikkeillä ja kotimaa onkin Meksiko ja nimi viitannee intiaaneihin. Myös sellaista tarinaa liikkui, että Meksikon intiaanien chili on välillä jalostettu USA:ssa ja silloin annettu tuo nimi. Kun sitä mainittiin hyvän makuiseksi ja aikaiseksi lajikkeeksi, kaivoin vanhan pussukan esiin ja itiväthän ne vielä. Maya on punainen, pitkulainen, hyvinkin baccatumin (Aji Verden) muotoinen, mutta tiettävästi Habaneron luokkaa tulisuudeltaan. Taimi on nyt rungoltaan 12 cm korkea, mutta yli 30 cm leveä, tyypillinen chinense pienenä. Rungon mutkitteleva kasvutapa lehdestä toiseen näkyy myös hyvin. Kyllä se siitä kesäksi oikenee, kun kasvaa paksuutta.

1 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hienoja esittelyjä, antoisaa luettavaa. Kiitos.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.