Harsosääskiä!

keskiviikko 27. helmikuuta 2013

Harsosääskeä pidetään chilipiireissä pahana tuholaisena, vaikka se ei kasveja varsinaisesti syökään. Sen toukka on salakavala juurituholainen, joka voi pilata koko idätyserän kerralla, jos ei pidä varaansa. Myöhemmin se on melko vaaraton, mutta epämiellyttävä pörräilijä, "nenäkärpänen". Luulisin, että se on saanut chilinkasvattajilla niin suuren huomion siksi, että chilinkasvatukseen innostuu nuoria, joilla ei ole mitään kokemusta mistään vihreän kasvattelusta. Silloin huolehditaan kasveista viimeisen päälle, kastellaan joka päivä ja vielä suihkutellaan. Näin multa pysyy märkänä, liiankin märkänä ja sääsket nauttivat syntyvästä leväkasvustosta.

Minulta on pyydetty ohjeita noiden pikkukärpästen hävittämiseen, mutta kun niitä ei meillä ole, en ole edes kuvaa niistä saanut aikaiseksi. Vaan nytpä niitä löytyi keittiöstä. Tuossa on yhden vuorokauden saalis tarra-ansassa herneenversojen juurelta. Niitä on toisella puolella lisää.

Nämä tulivat sisään joulun jälkeen, kun vaimo kasvatteli marketista ostettua ruukkusalaattia vähän liian kauan keittiön ikkunalla. Siinä vieressä oli kissan ruohoa ja herneenversoja kasvamassa ja ilmeisesti salaatin juurelta kuoriutui sääskiä, jotka sitten alkoivat kasvattaa populaatiota omissa viljelmissämme. Chilihuoneisiin niitä ei vielä ole levinnyt, mutta varmuuden vuoksi laitoin sinnekin parit tarra-arkit. Nämä ovat tehokaita pyydystäjiä. Tämä on Nelsonin Liima-ansa. Muitakin toimivia on, vaikkapa Ötökkä, mutta ruotsalaisesta Silvaluresta on syytä varoittaa. Se oli halvin, mutta keräsi tuossa ajassa vain pari siivekästä ja niistäkin toinen pääsi irti. Fairy-hunaja-vesiansa pitää kannan jotenkin kurissa, mutta ei ole yhtä tehokas, kun sitä ei saa multaan kiinni kuten tarra-ansan.

Harsosääskien runsaaseen esiintymiseen on vain yksi syy: Märkää multaa näkyvissä. Kun olen pitänyt pintamullan kuivana ja kastellut alakautta, niitä ei ole ollut ollenkaan, ei ainuttakaan. Kissalle ja ihmisille vihreätä kasvatettaessa tuo unohtui. Nämä ovat sikäli hankalan muotoisissa ruukuissa, että niissä on kasteluaukot myös pohjan sivussa ja siitä on märkää multaa näkyvissä. Tuollaiset aukot pitää teipata umpeen. Vesi kyllä kulkee pienemmistäkin raoista pohjassa. Sääskiä voi myös ryömiä säiliöruukun täyttöputkesta tai syvältäkin ruukun seinää pitkin, jos turve on kuivunut irti ruukusta. Silloin aukot on täytettävä.


Enhän minä niitä liikkuvia kuvaan saanut, mutta tämä on kohtalaisen ehjä liimassa. Tuo on parin millin mittainen, siis selvästi isompi kuin ripsiäiset tai punkit, jotka oikeasti syövät chilejä. Olen minäkin näiden tuhon kohdannut harrastusta aloittaessani 2007. Idätin hiekkapitoisessa mullassa ja harsosääskiä lenteli ympäristössä. Ne munivat multaan ja läpinäkyvät, mustapäiset toukat järsivät pieniltä taimilta juuret. Oli se inhottava näky, kun sirkkalehdillä oleva taimi alkoi voida huonosti ja uudelleen istutusta tehdessäni löysin vain kasan matoja, ei juuria ollenkaan. Muutamiin siemeniin ne olivat menneet sisään ja syöneet kaiken.

Tästä sisuuntuneena kehitin idätyslautan. Sinne eivät madot tule jylläämään. Kun siirrän lautalta sirkkalehdillä olevan taimen multaan, laitan sen niin syvään, että sirkkalehdet tulevat melkein mullan pintaan. Jos harsosääskiä on lentelemässä, lorautan idätyskuoppaan kiehuvaa vettä, jolloin toukat kuolevat. Hetken jäähdyttelyn jälkeen sinne menee taimi. Harsosääsken kehitys munasta toukaksi kestää vähintään viikon ja siinä ajassa taimi on ehtinyt kehittää juuret syvälle ruukkuun ja on turvassa. Sääsket näet leviävät enintään parin sentin syvyyteen. Kaiken mullan desinfiointi on mielestäni tarpeetonta. Istutuskuoppa riittää, jos istuttaa syvään ja sekin on tarpeen vain, jos sääskiä on ympäristössä. Minä en ole tänä vuonna varonut mitenkään ja taimia olen kastellut myös yläkautta, kun mitään vaaraa ei ole ollut. Pitänee palata varotoimenpiteisiin ja tarkkailla tilannetta hiukan huolellisemmin.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Välttämättä ei tarvitse edes altakastelua, kunhan välttää ylenpalttista vedellä lotraamista. Ainakaan meillä eivät sääsket viihdy vaikka ihan umpinaisissa ruukuissa ja päältä kastellen mennään. Joskus olen sääskiä nähnyt, mutta kyllä ne siitä ovat aina hävinneet.

Toki noitakin on tietysti eri lajikkeita.

Anonyymi kirjoitti...

Viime keväänä oli kyllä kova pörinä asunnossa sääskistä. Nyt ei mitään kun käytin kaikki idätysmullat uunin kautta. Kukin valitsee tyylinsä mutta lämmittäminen ei ole iso vaiva lähes idioottivarmana torjuntakeinoja. -mooms-

Unknown kirjoitti...

Itse suosittelen että turve/multa käsitellään kiehuvalla vedellä. Materiaali ruukkuun ja vedenkeittimellä vettä päälle.

Anonyymi kirjoitti...

On kyllä vittumaisia otuksia. Halusin tässä kevään aikana kasvattaa kivan pienen kumkvattipensaan. Kolme siementä kylvin kivivillakuutioihin, joista kaksi iti. Siirsin molemmat multaan ja parin päivän päästä huomasinkin harsosääskien toukkien kolunneen toisesta siemestä itselleen kodin ja toinen taas säilyi, mutta pahastui niistä kuitenkin sen verran, ettei ole suostunut tähänkään päivään mennessä kasvamaan, vaikkei sentään ole kuollutkaan.
Meni kaikkien ruukkujen mullat saman tien vaihtoon. Ja kostoksi toukkia tursuava siemen tiputettiin keitettyyn veteen.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.