Siam Hot, kuuma kaunotar kaukoidästä?

tiistai 5. helmikuuta 2013

Nyt liikutaan taas epävarmalla maaperällä. Tällä nimellä saattaa esiintyä useampiakin erilaisia chilejä ja Thaimaa (entinen Siam) on ainakin osalle niistä kotimaa.

Siam Hot (C. baccatum?)
Auringon valo tuo esiin tämän pikku chilin runsaat sivuversot. Jokaisesta lehtihangasta lähtee uusi oksa. Varkaita, sanoisi oikeaoppinen paprikankasvattaja ja leikkaisi ne pois, mutta minusta siitä syntyy tuolla tavalla mielenkiintoinen kasvi. Puolitoista kuukautta pikkuisella on nyt ikää, korkeutta 15 cm ja latvakin jo haarautuu. Lämpökaapissa kuukauden kasvaneena se ei muistuta tyypillistä baccatumin taimea. Harvoin ne ovat näin tukevia ja tuuheita.

Siam Hot tuli hankituksi Australiasta "John the Chillimanilta" muun tilauksen lisukkeeksi, kun se muistutti niin paljon Omnicoloria. Siellä se on baccatumien seassa ilman kotipaikkaa ja kuvissa on baccatumin kukka. Hänelle se oli tullut tuttavalta, joka ei alkuperää tiennyt. "Saattaa olla vaikka väärin nimetty", totesi John kysyessäni asiaa. Ajattelin katsoa, josko tässä olisi Omnicolor ilman kissan pissalle tuoksuvia lehtiä. Toistaiseksi ei hajua ole havaittavissa. Nimellä Siam myydään annuumia ja Thaimaasta löysin chilisäilykkeitä myyvän sivuston, jossa Siam Hot mainittiin thaimaalaisena uutuuslajikkeena, joka on perinteistä thaichiliä tulisempi, mutta lajimäärittelyä tai kasvin kuvaa en sieltä löytänyt. Pitäisi kait osata paikallista kieltä saadakseen risteytyksestä selvää, mutta ilmeisesti tuo on Thai-annuumin ja Habaneron risteytys ja sellaisen kukkiin ei tule baccatumin pilkkuja. Eri lajike siis, mutta sama nimi.

Ylhäältä katsottuna, matalalta paistavan auringon valossa tuo näyttää chinenseltä. Toisaalta baccatumeilla ensimmäiset lehdet ovat usein tosi isoja ja kupruisia, vaikka ne myöhemmin ovat sileitä ja pieniä. Nytkin ylälehdet alkavat jo muistuttaa normaalia baccatumia. Ensimmäisten lehtien perusteella ei kannata lajimäärityksiä tehdä.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.