Chinenset itämään

keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Viime vuonna tuskailin keväällä liian pitkiksi venähtäneiden chinensien kanssa ja kirjoitin, että ne olisi voinut idättää kuukauden tai kaksikin myöhemmin. Pääsyy epäonnistumiseen taisi kuitenkin olla liian suuri määrä ja tiheässä kasvaminen. No, nyt on kuukausi myöhemmin, enkä enää kauemmin jaksanut pidätellä idätysintoani.

Idätysrasiani on tällä kerralla joku raejuustopurkki. Vedessä kelluu noin sentin paksuinen styroksilevyn pala, joka on kiedottu talouspaperiin; idätyslautta mallia -08. Joulukuun lopulla idätin siinä pari pubescensia, joista parhaat ovat jo mullassa sirkkalehdillä. Alaosan päällystin kahvisuodattimella, johon juuret eivät tunkeudu, jos joutuvat olemaan pidempään lautalla multaan istutusta odottelemassa. Kolmantena päivänä jo näkyy itua muutamasta Lanternista.

Chinenselista on melko lyhyt. Noistakaan kaikkia Lanterneja en ehkä kasvata isoksi. Viime vuonna sain vääriä siemeniä Semillakselta ja Orange Lantern oli punainen pitkulainen ja pahan makuinen. Kun tämä kuitenkin kiinnostaa, tilasin Fataliilta uudet siemenet, nyt tosin pelkkä Lantern ja laitoin tuohon sivuun O-kirjaimen viereen vielä muutaman viimevuotisen siemenen. Noissahan saattaa käydä niin, että pussissa on yksi väärä siemen ja minä kasvatin juuri sen. Annetaan nyt vielä niillekin mahdollisuus. Scarlet Lantern on värikäs muunnelma tuosta perulaisesta chinensestä.

Pimenta Lagrima on Fataliin uutuuksia, brasilialainen puolivilli. Sen siemenet ovat kovin pieniä ja tummia. Tuollainen väri yleensä tarkoittaa huonoa itävyyttä. Red Butlah pitäisi olla tosi tulinen; Bhut Jolokian ja Trinidad Douglahin risteytys. Se näytti kuvassa niin herkulliselta, että päätin kokeilla.

Baccatumit ja annuumit idätän kait vasta helmi- maaliskuussa, kun kaikille ei ole paikkaa valoissa ja ilman valoa niistä ei tule kunnollisia parveke- tai ulkokasveja.

Ei tilanne kuitenkaan ole näin alkutekijöissään. "Värien taistossa" minulla on neljät baccatumit ja chinenset jo hyvässä kasvussa. Sieltä tulee Kellu Uchua ja Rocatoa minun tarpeisiini. Myös Caiden aitojen perulaisten chilien "koe-idätys" marraskuulta jäi kasvamaan ja nehän viheriöivät jo komeasti.

"Lastentarha"-nimellä olen kutsunut tätä kasvatuspaikkaa olohuoneen ikkunalaudalla tuuletusluukkua vasten, verhon takana. Nyt siellä on valona vain 25W energiansäästö, joka on rajattu pois huoneesta tuolla foliolla. Edessä ovat uudet bubet, oikealla varalaatikko, josta näkyy Aji Amarillo jo isona ja leikattuna sekä edessä Charapita, jonka varsinainen taimi on keskellä muiden alla huomattavasti isompana. Vasemmassa reunassa takana on Rocoto Santa Natalia, joka taas alkaa kasvattaa nuppuja. Vieläkin liian varhain, veikkaisin. "Lapset" kasvavat jo ulos tarhastaan, vaativat lisää tilaa ja valoa.

Vanhaan tapaan alan kirjata kasvun edistymistä Open Office taulukkoon.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.