Keltaista Kellua keinovaloilla

maanantai 13. tammikuuta 2014

Aurinkoa ei ole juuri viime viikkoina nähty, mutta kypsää chiliä syntyy silti.

Täysin lehdettömäksi leikattuna muutaman myrkytyskierroksen kautta siirsin parvekkeelta ansarijauhiaisten vaivaaman Kellu Uchun (C. baccatum) kellarikerrokseen talvehtimaan. Pari kuukautta myöhemmin joulukuun alussa siinä oli raakileita. Silloin ne jo olivat aika isoja, joten kaivelin kuva-arkistoani ja sieltähän tieto löytyi. Marraskuun 26. oli ensimmäinen havainto kukinnan onnistumisesta, eli puolitoista kuukautta noilla meni kasvamiseen ja kypsymiseen keinovalossa, aluksi työmaavalon alla, sittemmin ledien loisteessa. Taustalla näkyvät "Värien taiston" valot ja vasemmalla olevasta ikkunasta tulee vain heikko valonkajastus vaikka kuvatessa kello oli 11.14. Ilman lisävaloa nämä eivät olisi kehittyneet, se on varmaa.

Kellu Uchu eli Lemon Drop, Hot Lemon tai Peru Yellow, rakkaalla chilillä on monta nimeä. Kellu on alkuperäisin intiaaninimi: keltainen chili, enkä ole suomalaisten suosikkia Lemon Droppia koskaan kasvattanut, kun löysin tämän, mutta epäilisin niiden olevan aivan sama lajike. Kellu Uchu nimen alle on joskus mahdutettu myös Aji Amarillo, mutta tämä ei selvästikään ole se. Väri, muoto ja maku ovat erilaiset.

Näitä on kypsymässä lähipäivinä paljon lisää ja pieniä alkuja on myös. Muutaman viikon tauon kukinnan onnistumisessa tämä piti noita raakileitaan kasvattaessaan.

1 kommenttia:

Tarina kirjoitti...

Talvi alkoi vast'ikään, mutta kevään keltainen airut on kypsynyt.
Aurinkoisia päiviä!

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.