Yhteenveto baccatumien värien taistosta

torstai 23. tammikuuta 2014

Nyt, kun baccatum Kellu Uchut tänä aamuna poistettiin radalta ja kisaa jatkavat vain chinense Rocatot, on aika julkaista väliaikatulokset.

Tarkoitushan oli katsoa, miten chilit kasvavat eri värisillä led-valoilla ja vertailun vuoksi mukana oli myös edellisten valotestien voittaja, 5500 Kelvinin luonnonvalon värinen energiansäästölamppu. Litran jäätelöastioissa mullassa oli jokaisen valon alla nuo molemmat chilit. Baccatumithan olivat paljon nopeampia kasvussa ja piankin peittivät chinenset alleen. Nyt Rocatot ovat päässeet valoon ja taisto jatkuu niiden osalta. Kaikki ovat jo haarautuneet ja kukinnan luulisin alkavan, kunhan ne sopeutuvat lisääntyneeseen valoon ja kasvutilaan.

Noin pienessä astiassa ja vain parikymmenentä senttiä leveässä kasvutilassa ei pitäisi kasvattaa noin rotevia baccoja, mutta tehty, mikä tehty. Sopivaa tilaa ei nyt vain ollut tuon enempää, kun pyrkimys oli pitää värit erillään ja katsoa, miten niillä kasvaa. Käytännön tilanteissa ledit usein sekoittuvat muihin valoihin, ikkunasta tai kasvihuoneen katosta tulevaan, jolloin yksittäisen lampun vaikutusta ei pysty erottelemaan.


Baccatum-sarjan selkeä voittaja oli ESL, energiansäästölamppu. 
Pituuskisan se voitti muutaman sentin erolla akvaariovaloon ja kolmantena tuli valkoinen led. Puna-sininen led kasvatti surkean matalia kasveja. Pikkutaimia valkoinen led kasvatti aluksi parhaiten.

Alun perin suunnittelin, että tätä kisaa jatketaan satokauteen asti ja katsotaan, missä valossa sitä kertyy ensiksi, millä eniten. Testi jäi tilanahtauden vuoksi puolitiehen, mutta taaskin ESL oli paras, jopa ylivoimainen. Siihen ehti kasvaa 7 raakiletta, osa jo melkein täysikokoisia. Akvaariovalo oli aloittamassa raakileiden kasvattelua. Valkoinen led ei ehtinyt mukaan, kun se pudotteli ensin nuppuja, sitten kukkia. Ero akvaariovaloon olisi saattanut olla vain muutamia päiviä, mutta en jaksanut odotella. Pienikokoinen punainen taimi aloitti kukinnan muita myöhemmin, eikä se johtanut vielä onnistumisiin.

Suurin yllätys oli puna-sinisen kasvatuslampun heikko tulos. Senhän piti olla ylivoimainen ledimyyjien hehkutuksen mukaan. Hiukan ehdin kyllä epäillä näitä puheita, kun niiden kuitenkin piti koko ajan tuoda uusia malleja, joissa oli entistä enemmän valon aallonpituuksia eli värejä. Tässä testilampussa on 4 erilaista, mutta sen jälkeen on tullut 6, 8, jopa 10 eri aallonpituutta sisältäviä malleja, joissa on jopa vihreää ja ultraviolettiakin mukana. Tämä nelivärinen on kuitenkin edelleen perustavaraa kasvatusvalona. Kasvatustulos oli puolta matalampi kuin valkoisilla valoilla ja lehdet olivat sykkyräisiä ja tiheässä. Se olisi ilmeisesti kaivannut muitakin valoja tehoaan täydentämään.

Valkoiset ja varsinkin sinisävyiset ledit saivat tämän kisan perusteella luottamukseni. Niiden hyötysuhde on loisteputkiakin parempi, jos lasketaan todelliset kulutuslukemat, eikä myyjien ilmoittamia lumewatteja. Jos valkoinen led vielä osoittaa pystyvänsä myös sadon kasvatteluun noiden Rocatojen kanssa, olen valmis siirtymään vähitellen putkista ledeihin. Aivan samanlainen valkoinen led kyllä kukittaa ja kypsyttelee chilejä ikkunalla, mutta siellä sitä täydentääkin ulkoa ajoittain tuleva aurinko. Sekoitukset siis ainakin toimivat.

ESL:n tulosta saattoi parantaa sen tuottama lämpö. Viileässä kasvatushuoneessa latvoja lähellä oleva lamppu lämmittää hiukan kasvia. Ledien valokeila ei lämmitä, sen hukkalämpö poistuu sivuille ja taakse jäähdytyselementtien kautta.

1 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Omakohtaisesti tuon valkoisen valon puolesta chilien kohdalla liputan myös. Liika punainen valo näyttäisi hidastavan kasvua ja aiheuttavan lehtien rypistymistä. Pelkkiä kukkia tekevillä kasveilla asia saattaa olla toisin.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.