Jotain vialla chinenseissä?

torstai 16. kesäkuuta 2011

Nyt ei kaikki mene niin kuin suunniteltiin. Kolme tai neljä chinenseä oikuttelevat, eikä sadon tuotanto lähde käyntiin. Ensimmäisenä epäiltyjen listalla on toukokuu kylmällä parvekkeella.


Zavory, kukkia ja tukeva raakile. Kaikki hyvin? Ei todellakaan. Tuollaisia puolukan kokoisia minimarjoja siinä on monellakin oksalla, mutta ne ovat olleet tuon kokoisia jo ainakin pari viikkoa. Uusia marjoja tulee, mutta vanhat eivät kasva. Samanlainen ilmiö oli habaneroissani alkukesällä -08.

Kauniitahan nuo ovat, mutta alkaa turhauttamaan pientä chilinkasvattajaa, kun koko on jämähtänyt muutamaan milliin, eikä kasvua tapahdu. Syytä voi olla myös ruukun vaihdossa. Vastoin omia neuvojani tein ruukun vaihdon samalla kun vein nuo parvekkeelle. Valoa tuli lisää, säät viilenivät ja juuret olivat hukassa. Liian monta isoa muutosta samaan aikaan saa kasvit voimaan huonosti.

Hiukan oudolta tuntuu, että kesäkuun helteet eivät vielä ole korjanneet tilannetta. Ehkä nekin olivat liikaa. Jossakin määrin samantapaisia vaivoja on myös Cheiro Roxalla ja Lotha Bihillä. Belize Red ehti kasvattaa yhden isoksi ikkunalaudalla ennen kuin joutui parvekkeelle. No, ei hätää, Habaneroja riittää ja baccatumit kasvavat aivan normaalisti keleistä välittämättä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minulla meinaa tehdä vähän samaa tyyliä ainakin yksi Bolivian Rainbow ja vastaavasti Cristalit vesikasvatuksessa eivät jostain syystä jaksa kasvattaa kuin tällä hetkellä puskassa majailevat 7 podia.. Tietty vesikasvatus on eri juttu kuin mullassa majailevat, mutta ainakin tuo BR oireilee samaan tapaan.

Cristal luultavasti kärsii vain ravinnevajareista, vaikka lehdet hyvin vihreitä ovatkin.

Tiemuh kirjoitti...

Minulla ulos siirtämäni Pimenta da Neyde tekee myös minimarjaa, jotka jumittanut jo monta viikkoa pikkuruisina. Chinensejen sanotaan vaativan enemmän valoa ja lämpöä kuin muut lajikkeet, joten luulen kylmän ja puolivarjossa aurinkoon totuttelun olevan syyllisiä. Myös uudet lehdet olivat hetken ihan pikkuruisia ja kurttuisia, mutta nyt uusi kasvu on jo parempaa. Sivuhuomautuksena hienoa nähdä kuinka ulkokasvatuksessa chilit pukkaavat uutta kasvua joka oksan ja lehden haarasta. Viime vuonna pelkässä sisäkasvatuksessa ei tuollaista ilmiötä päässyt ihailemaan.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.