Terveisiä kylmältä parvekkeelta

sunnuntai 4. lokakuuta 2009




Kypsiä chilejä lokakuussa parvekkeella? Kyllä, paljon ja kaiken värisiä siellä vielä värjöttelee. Kannan ne yöksi sisälle, jos pakkasta ennustetaan yli 6 astetta. Sen näyttävät chilini kestävän. Lentoaseman mittauspisteessä on yleensä pari kolme astetta kylmempää kuin meillä harjun etelärinteessä ja parvekkeella ei lasien takana lämpötila laske niin nopeasti kuin ulkona, joten pienet pakkaspiikit kestetään. Jatkuva kylmyys ilman auringonpaistetta on pahaksi täälläkin. Viime syksy oli varmaan poikkeuksellisen lämmin, mutta silloin parvekkeelle jätetyt chilit jäätyivät vasta jouluaattona. Eivät ne tietenkään lokakuun jälkeen enää kasvaneet.

Tämä PI 439450 sai erikoiskohtelun kesäkuun alussa ruukun vaihdon yhteydessä. Se sai Biolanin Luonnonlannoitetta valmistajan suositteleman parvekelaatikon varastoannoksen. Se on kymmenen kertaa enemmän kuin olen muille chileilleni antanut. Siksi olenkin kutsunut sitä "lantakasan päällä kasvavaksi". Sen historiaa voit seurata Chilifoorumin päiväkirjastani, joka siis nyt jatkuu täällä.

Mitäpä tuon kasvulle kuuluu tänään?
Leikkasin parvekechilieni latvoja reippaalla kädellä huomaamatta ottaa kuvia ensin. Erikoislannoitettu voi kuitenkin hyvin, on kasvanut tuuheaksi kuin saunavihta. Korkeutta oli toista metriä ja kukkia tai eri vaiheissa olevia chilejä on melkein joka oksanhangassa, jopa useita samassa. Sato on siis ollut hyvä ja sitä jatkuisi, jos lämpöä riittäisi. Maku on kuoressa mieto, mutta sisäosistaan mainion tulinen, chinense-chilejä muistuttava, vaikka tämän lajiluokitus on muutettu Capsicum sp:ksi.


Kanankakka + merilevä siis toimii isompanakin annoksena. Taaskin kävi niin, että vertailukasvia ei ollut, joten tämä menee arvailun puolelle. Jos lannoiterakeita laittaa pohjalle 1/10 ruukun tilavuudesta, kasvu on rehevän vihreää vielä myöhään syksyyn asti. Eli lannoitus olisi pitänyt aloittaa paljon aikaisemmin. Satoa kuitenkin saatiin, joten sitä se ei haitannut, ehkä pikemminkin päinvastoin. Yksi epäilys minulle jäi: Runko on paksu, mutta melko notkea, taipuu helposti. Tuossa lannoitteessa on vähemmän kaliumia kuin yleensä käyttämässäni Puutarhan Kesässä. Ehkä se vaikuttaa rungon jäykkyyteen? Puumainen runko kestää paremmin isonkin sadon painon, mutta tällähän chilit ovat melko pieniä, peukalonpään kokoisia ja sijaitsevat lähellä runkoa eikä oksien päissä.

Lisäkommentti talvella:
Tällekin kävi sitten huonosti talvehtimisessa ja syyksi epäilen myöhään jatkunutta lannoittamista.

2 kommenttia:

Anonymous kirjoitti...

Kyllähän tuo kalium saattaa vaikuttaa.Muistan jostakin lukeneeni,että kalium vaikuttaa kasvin nestejännitykseen (mitä sekin ikinä meinaa),mutta alentunut nestejännitys pitäisi näkykasvin nuutumisena.Tosin myös kalsiumin saanti saattaa vaikuttaa asiaan,koska kalsium on kasvin soluseinien rakennusaine->vähän kalsiumia solu hajoatvat herkästi joten voisiko tämä olla syypäätää tuohon varsi asiaan? Papereeka88

Chilivaari kirjoitti...

Tuokin on mahdollista.
Mistään en löytänyt kananP:n tarkkaa analyysiä. Luulisi siinä kalsiumia olevan, vai käyttääkö kana kaiken munimiseen?

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.