Chenzo - pieni on kaunista

maanantai 22. maaliskuuta 2010

Kaksi chiliä, toinen 2 kk, toinen yhden kuukauden iässä. No, muutaman päivän päälle kumpikin.

Vasemmalla Perun intiaanien kivisten majojen seinustoilla vuosituhansia kasvanut baccatum Puca Uchu, joka meikäläisellä ikkunalaudallakin on kasvanut parissa kuukaudessa 60 cm korkeaksi. Nuppuja on joka haarassa, mutta ne eivät näy vielä kehittyvän kukiksi asti, ei ole vielä aika, valoa tai ravinteita puuttuu - tai ikää.

Oikealla on Englannissa joulukuussa 2008 julkaistu risteytys, patio-chili Chenzo, jonka pitäisi olla frutescens. Se on kuukaudessa kasvanut 12 cm, mutta haaroja on jo - ja nuppuja haaroissa. Itse asiassa nyt näyttää siltä, että tämä pikkuinen alkaa kukkia ennen kuin tuo iso.

Chenzo tulee Englannin Norfolkista, Perry ja Ali Drew-Cookin puutarhasta. He ovat kasvattaneet chilejä jo parikymmentä vuotta ja viime vuodet keskittyneet pienikokoisiin terassille tai ikkunalle sopiviin "patio"-kasveihin. Heidän jalostamiaan ovat mm. Apache ja Cheyenne sekä meilläkin hyvin kasvava amppelitomaatti Tumbling Tom. Chenzo on uusin tulokas. Sen chilien pitäisi kasvaa mustina kunnes ne äkkiä kypsyvät punaiseksi. Jalostaja itse sanoo, että heille tärkeätä on pieni koko, helppohoitoisuus, mutta myös maku. He ovat parannelleet muiden koristelajikkeita lisäämällä niihin maun. Kesän mittaan tuon pääsee toteamaan.


Tämä pikkuchili oli joutunut tuollaiseen 5 cm pikkuruukkuun. Ilmeisesti isommat olivat silloin loppu. Oikealla on normaali taimiruukkuni, 7 cm leveä. Huomasin, että senttimetrit eivät tällä kohdin kerro juuri mitään ruukun koosta. Kun lusikoin tuolla pienemmällä multaa isompaan, niitä meni neljä täyttä ruukullista. Tämä on siis joutunut pärjäämään neljänneksellä muiden taimien saamasta mullasta. Hyvin se on kasvanut siitä huolimatta.

6 kommenttia:

Anonymous kirjoitti...

Miten ihmeessä sinun chilit kasvavat noin kovaa vauhtia? itselläni on pitkin kevättä istutettuja yksilöitä ja mikään ei ole edes tuon chenzon kokoinen. Teenköhän jotain väärin? :O

Chilivaari kirjoitti...

Ehkä susta vain tuntuu siltä. Kuva valehtelee helposti.
Ei noissa tosiaan mitään ihmeitä pitäisi olla. Hyvään multaan kun laittaa ja silloin tällöin vähän kastelee. Ei noin pienet vielä tarvitse edes lannoitusta. Näillä on ollut jotakin kukkamultaa, varmaan Aurinkomultaa, mutta Kekkilän Puutarhamulta on minun suosikkini. Alakautta aina kastelen ja vasta kun pinta on kuivaa ja ruukku kevyt. Jatkuva märkänä pito voisi olla syy pysähtyneeseen kasvuun. Lisälämpö kuulemma auttaisi taimien kasvua, mutta ihan ikkunalaudalla minä olen noita pitänyt.

On tietysti muutamia lajikkeita, jotka lähtevät hitaasti alkuun. Minulla on chinense Cajamarca ollut erityisen hidas tänä vuonna. Mitä sinulla on kasvamassa?

Jos multasi on hiekkapitoista, taimet voivat kaivata lannoitusta. KananP ruukun pohjalla on hyvä apu ja pienissä määrissä sitä saa Biolan ravinnepuikoissa.

Anonymous kirjoitti...

Nyt on kummallisia sienen näköisiä juttuja ilmestyny mun taimien mullan pintaan
onko tuttu ilmiö?

Kekkilän kaktusmulta kyseessä.

Chilivaari kirjoitti...

Kyllä se sitten on liian märkää.
Kun se vielä on köyhää kaktusmultaa, suosittelisin kyllä ruukunvaihtoa ja hyvää multaa pikimmiten. Äläkä sitten kastele sitä liikaa. Ne tarvitsevat lisää vettä vasta kun multa on kuivunut ja kasvin lehdet alkavat veltostua. Pienillä chileillä 7 cm ruukussa yksi kastelu riitti neljäksi viikoksi.
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg43968;topicseen#msg43968

Anonymous kirjoitti...

Kiitoksia vinkistä johan tuli taimiin eloa heti mullan vaihdon jälkeen, nyt kokeilussa sininen\punanen led valolevy saas nähä kuinka käy.

Chilivaari kirjoitti...

Hyvä että virkistyivät.
Ei taida Ledeistä enää olla paljon lisää ulkovaloon, mutta syksyllä ne voivat jatkaa hyvinkin satokautta

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.