Kaatuilevat annuumit

maanantai 15. maaliskuuta 2010

Heitänkö ulos koko kelvottoman erän?
Näin pääsi käymään, kun nämä espanjalaiset annuumit kasvoivat rehevästi pikkutaimien laatikossani tiukasti muiden välissä. Kun purkin otti erikseen, ne eivät pysyneetkään pystyssä ilman tukea. Syynkin osaan arvailla. Yritin säästää ruukunvaihdoissa ja hyppäsin yhden vaiheen yli. Siirsin itäneet siemenet suoraan tähän yhteisruukkuun, melko pintaan oletettavasti. Tämä annuum kasvatti tavallista heikommat juuret ja nekin pintaan ja venyi sitten vartta ainakin 5 cm ennen sirkkalehtiä. Sama ilmiö toistuu puolalaisessa Cyklonissa, annuum sekin. Rungon alapäästä lähtee yksi juuri ja sekin melkein vaakasuoraan. Muilla chileillä runko jatkuu maan alle juurena melko syvään ja kasvi pysyy pystyssä. Jos olisin hoitanut näitä normaalilla tavalla, ne olisivat kasvaneet aluksi pienessä purkissa, josta ne olisi siirretty isompaan ja istutettu samalla syvempään. Nyt virhe piti korjata vähän myöhemmin, muu ei auttanut.

Pimiento de Padrón on Espanjan Galiciasta kotoisin oleva annuum-chili, Padronin seudulta. Siitä tehdään maukasta pikkupurtavaa. Tapas on espanjalainen tapa nauttia ruokapaloja oluen tai viinin ja kaveriporukan kera. Tästä chilistä tehdään oliiviöljyssä paistaen ja merisuolaa päälle ripotellen maistuvia suupaloja. Näihin sisältyy kuitenkin yllätysmomentti. Noin joka kymmenes chili onkin tulinen. Eräänlainen espanjalainen ruletti siis. Haukkaajien naamanväänteistä iltaa aloitteleva seurue saa paljon hupia. Tulisuus ei liene kuin medium-luokkaa ja se lisääntyy chilien vanhetessa. Nehän nautitaan pieninä ja vihreinä ravintoloissa. Tässä kuvaus Pimientos de Padron tapaksen teosta ja nauttimisesta.

Padronit täyttävät kuukauden tänään. Yhteiskuva on muutaman päivän takaa, mutta nyt on mittaa 15 cm, olisi 20, jos mukaan otettaisiin se 5 cm, jonka hautasin multaan uudelleen ruukuttaessani, sirkkalehdet nyt maan pinnassa. Sillä tavalla nämä pysyvät taas pystyssä ja mullassa olevaan runkoon kasvaa uusia juuria. Kun oikein tarkkaan katsoo latvalehtien välistä, siellä näyttäisi olevan kukkanuppuja. Jospa päästäisiin tapasta tekemään jo keväällä?

Toinen roteva kasvaja, baccatum Puca Uchu on nyt 2 kuukautta vanha ja korkeus lähentelee puolta metriä. Siinä on valtavat lehdet, 4 haaraa latvassa ja paljon kukkanuppuja.

1 kommenttia:

laurikutinlahti kirjoitti...

Heh, espanjalainen ruletti kuullosti hauskalta. Täytynee harkita, josko ens kaudella ottais tuon lajin kasvatukseen. Pääsis syssyllä pitämään uhkapeli-iltoja =)

Chilivaari, blogiasi on ilo lukea! On hienoa, kun jaksat kirjoittaa kattavasti, analyyttisesti ja helppolukuisesti! Odotan uusia merkintöjäsi aina mielenkiinnolla.