Tarkistusmittaus osoitti, että kaksihaaraisella Bhut Jolokialla on sekä korkeutta, että leveyttä kunnioitettavat 60 cm maitopurkissa reilun kolmen kuukauden iässä. Se on kasvanut tasaista tahtia, maltillisen kokoisia, tummia lehtiä ja tukevaa runkoa, kukkiakin on. Viime vuonna lehdet olivat ainakin kaksi kertaa isompia. Vaikka tämä on sen siemenistä, tuo ominaisuus ei periytynyt, se johtunee ravinnosta. Nyt olen pysynyt tiukasti Puutarhan Kesässä, viime vuonna taisin kokeilla Kemiran Hydrolannosta ja ehkä sitä Salpietaria lorahti jossakin vaiheessa liikaa.
Bhut Jolokia 21.4.2010
Maitopurkki kuivuu jo päivittäin, aurinkoisina päivinä pitää välilläkin kastella. Lisää multaa siis jo kaivattaisiin. Uusi, 10 kertaa entistä suurempi ruukku on valmiina ja multaakin on, mutta, mutta... Pakkasta lupaillaan vielä ensi yöksikin ja sitten kylmiä päiviä. Isossa ruukussa noita ei ole helppo roudata edestakaisin parvekkeelle ja yöksi pois. Siksi olen viivytellyt. Kestäisihän nuo jo hengissä parvekkeella, ei siellä lasien takana pakkaselle mene, mutta erityisesti chinenseistä on kokemus, että kylmä kausi kukinnan aikaan johtaa minikokoisiin hedelmiin. Tuo on juuri nyt kriittisessä vaiheessa. Vähän lämpöä pyydän!
Ají Charapita – Pieni mutta tulinen ihme Perusta
4 viikkoa sitten
6 kommenttia:
Minkäkokoisia ruukkuja olet pitänyt täysikokoisilla chileillä?
-MadDog-
Chinenseillä ja pienehköillä baccoilla on ollut kuvassa näkyvä 6,5-litrainen. Ahdashan se on syksyyn mennessä, mutta niitä mahtuu enemmän parvekkeelle. Itse asiassa nämä hyllyt on suunniteltu juuri tuon ruukun mittojen mukaan.
Muutama kattoon asti kasvava saa ison altakasteluruukun ja muutama annuum joutuu tyytymään isoon parvekelaatikkoon, 3-4 kasvia samassa.
Onko lasitetulla parvekkeella paras tapa kasvattaa siten että pitää lasin aina edessä. Tällähän voisi välttää tuon uv-säteilyyn totuttelun. Vai onko kasvu tehokkaampaa suorassa auringon paisteessa?
Pitäähän niitä laseja availla, muuten tulee hiki. Tietysti voi tuulettaa sivustalta, mihin ei paista.
Pari tapausta olen kohdannut, joissa tuntuu siltä, että kukinta muuttuu hedelmiksi vasta, kun kasvi on saanut oikeaa aurinkoa, esteettä ilman laseja. UV-säteilyllä voi olla siis myös positiivisia vaikutuksia. Ruskettaahan se ihmistäkin. Omnicoloriin saa sinistä väriä vain suorassa auringonpaisteessa.
kärsiikö nuita sitten kauan pitää suorassa auringonpaisteessa näin totuttelu vaiheessa?
Tuohon minä en osaa vastata.
Tapauksia on erilaisia. Kestäväthän ihmisetkin aivan eri tavalla aurinkoa. Eli riippuu esimerkiksi siitä, paljonko ovat valoa saaneet aikaisemmin ja minkä värisiä ovat. Lasin läpi aurinkoa saaneet kestävät enemmän.
Sitä paitsi aurinko polttaa vain keskipäivällä muutaman tunnin ajan, n. 10-15 kesällä. Tummanvihreillä voin aloittaa tunninkin annoksilla, mutta vaaleanvihreät ja hennot palavat siinä ajassa keskipäivällä.
Lähetä kommentti
Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.