Multa painuu vanhetessaan?

torstai 9. kesäkuuta 2011

Varmaan niinkin tapahtuu, mutta tälle saaville on kyllä käynyt jotakin muutakin.

Oli aika viedä talvehtinut Rocoto Riesen (Grande) ulos kesää viettämään. Huomiotani kiinnitti, että mullan pinta oli laskenut viisitoista senttiä viime keväästä, jolloin tuon täytin. Kun  kaivoin rocoton ulos astiasta, ei multa tuntunut mitenkään tiiviiltä, pikemminkin juurien paljous teki sen kuohkeaksi. Silloin tuli mieleen kaikkein yksinkertaisin selitys: Kasvi on käyttänyt multaa kasvamiseensa noin paljon ja kasvun olen minä kerännyt pois. Paljon on otettu, mitään ei ole annettu tilalle.

Riesenissä oli nytkin pari kypsää hedelmää, joiden ympärysmitta oli yli 16 cm. Syksyllä niitä kerättiin kilokaupalla, painoivathan isoimmat 150 grammaa. Viime kesänä tuossa oli parimetrisiä paksuja ja isolehtisiä versoja moneenkin suuntaan ja ne on nyt leikelty pois, samoin talven aikana syntyneet oksat. Tuleehan siinä vajausta energiaan.

Luonnossa oksat ja valtaosa hedelmistäkin maatuisi kasvin juurelle ja lisäisi sitä kautta multaa. Luonnollinen kierto on tässä katkaistu ja niinpä lisäsin sekä pohjalle, sivuille, että päälle Kekkilän puutarhamultaa taas saavin täyteen. Tuolla ja sopivalla lannoittamisella pitäisi ensi kesä mennä.

Sijoitin Riesenin viimevuotiseen paikkaansa omenapuun juurelle, aluksi pohjoispuolelle, missä UV-säteilyyn tottuminen käy ilman harsoja.

7 kommenttia:

InkRose kirjoitti...

Kysytäämpä täälläkin, kärsimätön kun olen. Eli onko tuon Riesenin hedelmien muoto kuinka säännöllisen omenamainen vai esiintyykö tuossa myös soikeampaa mallia?

Yhden varman Riesenin kupeesta noussut toinen pubescens päätti nimittäin tehdä selvästi puikulan mallisia hedelmiä, toisin kuin Red Peruvian tai Manzano Rojo.

Chilivaari kirjoitti...

Kuten kuvistakin näkyy, kaikki ovat pulleita omenoita.
Kun tarkemmin mietin, niin talvella taisi olla yksi raakilevaiheessa vähän pitkänomainen (mutta ei puikula), mutta sekin muuttui ompuksi kypsyessään.

InkRose kirjoitti...

Tämä selvä. Kiitos. :) Hyvä että varmuuden vuoksi kirjoitin kylttiinsä vain Rocoto siis. Pitääpä Räyhiksellekin ilmoittaa...

Kid Henry kirjoitti...

Kiitos tiedosta! :D

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän se kasvi sieltä mullasta ravinteita ottaa, mutta eiköhän suurin osa massasta ole ilmasta napattua hiilidioksidia ja vettä!

Happara kirjoitti...

Omat Rocotoni ovat olleet vielä kasvarin varjoisahkossa nurkassa, kun ei ole ollut pakottavaa tarvetta niitä "ulos" viedä (ehkäpä juhannukseksi).

Ja taas kysellään vinkkejä ;-) Mitenkäs olet noita Rocotoja ulos sijoitellut? Samaa lajiketta pari tainta isoon samaan saaviin tai muuten vierekkäin? Entä kuinka kauaksi rocotolajikkeita olet toisistasi sijoittanut (jotta ulkokasvatuksessa voisi pitää yllä haavekuvaa ns. puhtaista siemenistä ;-) )?

Täällä Riesenit ja muutkin Rocotot ovat vielä n 7 litran purkeissa, kovasti kasvua on, mutta Rieseneissä vasta nyt on minulla podien alkuja. Kerrassaan komeita ovat kyllä Riesenin kukat! Peron ja Red Peruvian ovat suostuneet podien tekoon sentään aiemmin...

Muuten kommenttina oikea kasvi oikealle paikalle - periaatteeseen, niin noinhan se menee. Itse olen yritys ja melkoinen erehdys -menetelmällä etsinyt Turbo Pubelle sopivaa paikkaa. Kolmannen lehtien polttamisen jälkeen löytyi riittävän varjoinen paikka :) Jotenkin muuten tuntui, että Turbo Pubellani palamiskynnys oli huomattavan paljon matalampi kuin muilla Rocotoillani. Löytyykö samansuuntaisia kokemuksia?

Chilivaari kirjoitti...

Turboa en ole ulkona kasvattanut, joten en tiedä sen kestävyydestä.
Muut rocotot olen sijoitellut eri puolille tonttia sopivien puiden katveeseen, aluksi ihan auringolta suojaan, myöhemmin puolivarjoon. Täysvarjoon jääneillä on ollut heikompi sato.

Monet ovat noista saaneet hyvän sadon kasvihuoneessakin. Minulla ei tuollaista tilaa ole kuin lasitettu parveke ja sekin toimii, kunhan ei aurinkoisimpaan paikkaan niitä laita.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.