Tolu tehoaa

tiistai 14. kesäkuuta 2011

Kukkia kesän kunniaksi!
Mutta tuohan kuhisee kirvoja. Noin ne tulevat sisään ihmisen kantamana.

Piti kuvata kurttulehtiruusu, kun chileissä ei ainakaan vielä ole kirvoja.
Nuo tuossa ovat vaarattomia, entisiä, liikkumattomia. Toissa iltana ruiskuttelin ruusupuskan 5 % Puu-Tolulla ihan tehoa testatakseni. Paineruiskulla sain suihkun myös lehtien alapinnoille ja teho näyttää olevan täydellinen. Viikon päästä niitä kuitenkin on taas, jostakin tulee seuraava sukupolvi. Mäntysuopa on hyvin samanlaista ainetta ja sen pullon kyljessä taidetaan neuvoa 3 % liuosta hyönteisten torjuntaan. Minä tein vahvempaa, ja jopa 10 % olen kokeillut.  Eivät ruusut siitä olleet moksiskaan ja näyttäisi chilitkin sen kestävän. Kirvoille taitaa kuitenkin riittää vähän vähempikin. Aineen pitää sitten antaa vaikuttaa ainakin vuorokausi, vaikkapa kaksikin. Sade tai vesisuihku heikentää torjunnan tehoa.

Hain kauempaa tien penkalta toisen ruusun oksan ja sehän kuhisee elämää. Tuollaiset isot siivekkäät levittävät tartuntaa kauaksikin. Niiden välissä on pikkuinen kehitysvaihe ja jaloissa normaalikokoisia suurin joukoin. Kirvat ovat hyvin nopeita lisääntymään ja usein ne ovat isäntäkasvin värisiä, eikä niitä helposti havaitse. Lehdille varisevat vaaleat tai ruskeat "kirvan kuoret" eli kasvavan kirvan nahan luonnit paljastavat sen useimmin chilikasvissa.

Tuommoinen pikku hirviö siellä kiipeili lehdeltä toiselle. Nuo ovat aikuisena muutaman millimetrin mittaisia, niillä on kolme paria jalkoja ja pitkät tuntosarvet. Jalat ovat kaikki etupäässä, perässä on kaksi "antennia", joiden väliin kirva erittää makeaa ulostettaan ja sieltä muurahaiset sitä käyvät nauttimassa. Kun kirva ei kurkottele, antennit sojottavat taakse.

Muutama perusteellinen Tolukäsittely viikon välein pitäisi pysäyttää noiden etenemisen. Kertakäsittelykin hidastaa vauhtia huomattavasti. Tolu pitää olla mallia "Puu", muuten se saattaa vahingoittaa kasveja. Olen sellaisella "Heti käyttövalmiilla" Tolulla suihkepullossa tappanut chilejä.

Lisäys 17.6.
Viisi päivää pysyivät puhtaana. Tänään oli taas muutama harva kirva ruusupuskan oksilla. Siivekkäitä olivat kaikki, joten lentämällä varmaan ovat tulleet, eikä toukista kehittymällä.
Lopulta tälle puskalle riitti yksi Tolu-käsittely. Se haiskahti sen verran mäntysuovalle ihmisenkin nenään, että oksille eksyneet uudet siivekkäät lähtivät munimatta ja ruusu sai kukkia rauhassa.

11 kommenttia:

Kid Henry kirjoitti...

Tyhmä kysymys, mutta tepsiikö puu-tolu myös vihannespunkkeihin? Ulkona jalluissa on satunnaisesti näitä veijareita ja olen taistellut niitä vastaan lähinnä vedellä ja raidilla. Provadoa en viitsi ulkokasveille antaa.

Chilivaari kirjoitti...

Ei näissä tuholaisjutuissa taida olla tyhmiä kysymyksiä. Ylireagointia ja hillitöntä myrkynkylvöä kyllä olen havainnut.

Itse asiassa en tiedä. Keräsin punkkiset chilit suihkukomeroon ja ruuttasin sen täyteen Raidia. Sillä lähti. Viikon päästä toinen käsittely.

Useiden tietolähteiden mukaan saippuapohjaiset pitäisi riittää vihannespunkille. Katso vaikka tuolta:
http://www.huonekasvit.net/foorumi/viewtopic.php?f=5&t=293&start=15

Siinä mainitaan, että Provado ei tehoa punkkeihin ja löysin maininnan, että se voi jopa kiihdyttää punkkien kasvua. Eli ei sitä ainakaan. Jatkuva suihkuttelu tai muovipussissa pito pitäisi olla tehokkain keino, siis ilmankosteuden nosto.

Happara kirjoitti...

Tuskin saippuasta haittaakaan on punkkiprojektissa, ehkä vähän työläs tuloksiin nähden. Viime kesän kuumilla ja kuivilla keleillä samassa kasvarissa Aji Cristallien ja Habanero-amppeleiden kanssa punkit osin tekivät selvää jälkeä vihannes- ja avomaankurkuista, mutta jättivät chilit rauhaan (jopa nurkassa nyhjöttäneen yksinäisen Cayennen). Kun tartunnan (ilmeisesti niin kovin tyypillisesti myöhään) havaitsin, niin pahimmat kurkut matalaksi ja pihalle, lopuille sitten suopaa ja usein. Punkit söivät aina välillä avomaankurkuista osia, mutta niin vaan kitkuteltiin satoa kurkuista syksyyn asti. Ainakin mäntysuovalla uskoisin vähintään jarrutustehoa olevan.

Omissa pikkukasvareissani ilmankosteuden nosto edes lähelle 50% tienoita tuntuu olevan turkasen vaikeaa, löytyykö keneltäkään hyviä & vaivattomia vinkkejä? Muovikasvarissa tuo kyllä onnistuu, mutta se muuten on vähän ikävä "pullo". Lasikasvareista tuntuu kosteus häipyvän melko nopeasti, kun pitää kuitenkin jotenkin tuulettaakin. Pari kertaa päivässä kasvit kuumana päivänä saavat vesisadetta lehdilleen.

Jossain vaiheessa talvea taisin sisä-Jalapenolle tehdä kanssa häätöä reikäisten lehtien poistolla ja suopauksellla. Vielä se kasvi hengissä on...

Olli Tee kirjoitti...

moi. hienoja kuvia sinulla. mikä lasi on käytössä?

Chilivaari kirjoitti...

Ei se taida lasista olla kiinni.
Nuo on Canon 550D:n kittizoomilla ja loittorenkailla:
http://chilivaari.blogspot.com/2010/01/lahikuvaukseen-lisaa-laatua_10.html

Vähän terävämpi ja valovoimaisempi on 50mm, mutta sitä en näissä käyttänyt.
Laatu paranisi vasta, jos malttaisi käyttää jalustaa, mutta kun sen kanssa ei taivu kaikkiin kuvakulmiin, eikä ehdi kaikkiin tilanteisiin. Eli vain kaikkein terävimmät kuvani ovat jalustalta, melkein kaikki käsivaralta ja eläkeläisen käsi jo tärisee.

Happara kirjoitti...

Halpis-monopodi kuulapäällä tuntuu sekin auttavan jo rimpulakameroidenkin kanssa - jos sitäkään vaan malttaisi käyttää. Kynnys on kuitenkin jotenkin matalampi kuin kolmijalan virittäminen :)

Tarina kirjoitti...

Voi naurun remahdusta, kun näin tuon alimman kirvakuvan kirvan poroksi.
Kirvat ovat viheliäisiä ...
ja nehän tulevat Eestistäkin asti sopivalla tuulella suomenlahden yli eteläiseen Suomeen.
Itse terästän mäntysoopaliuosta lorauksella ruokaöljyä niin taatusti soluhengitys salpaantuu ötökällä sekä öttiäisellä.
Jep, jalustaa voisi hyödyntää kuvatessa reilummin eikä vain tähtiä tms. muita hämärä juttuja kuvatessa.
Jalustani on sellainen, joka pyörii ylt'ympäriinsä kuin lottopallo.
Omaa tyhmyyttä on olla käyttämättä sitä, ei siis parane sadatella pitkän valotusajan vaativien kuvien olemista susia.

Kid Henry kirjoitti...

Nyt on puu-tolua ruiskuteltu. Itseasiassa ainoat saastuneet ovat olleet Rocoto Peru Cusco ja Jalapeño.

Jostain syystä rocoto ei ole ollut moksiskaan, vaikka läpikuultavia pisteitä oli liki jokaisessa lehdessä. Jalapeño sen sijaan kellastuttaa lehtiään ja lopulta pudottaa ne.

Rocoto voi itseasiassa niin hyvin, etten alkuun osannut edes epäillä mitään hyönteisten hyökkäystä. Valoa vasten näkyi pieniä vaaleampia pisteitä, mutta muuten lehdet olivat terhakkaat ja syvän vihreät.

Vielä on ruskeita, alle millin kokoisia "rakeita" sitkeästi kiinni lehdissä, ovatko sitten munia vai punkinkakkaa en tiedä.

Jatketaan käsittelyjä parin päivän välein vielä viikko tai pari.

cto kirjoitti...

Sellainen myrkytön konsti (kun noita chilejä ei ole kuin kolme eri sortin puskaa) on manuaalinen teipin käyttö. Maalarinteipillä kun painelee lehtiä niin irtoaa kaikki vihulaiset. Kokeilin nokkosvettä aiemmin mutta se oli yks hailee niille.

Anonyymi kirjoitti...

Tarvitseeko tuota "tuholaismyrkkyä"(tolu tai mäntysuopalius) huuhdella pois vai antaa vain olla?

Chilivaari kirjoitti...

Anna olla. Sen vaikutus tulee hitaasti, eikä saippuakerroksesta tunnu olevan haittaa lehdille. Jos sitä kovin monta kertaa ruiskuttelee, sitten voi parin päivän päästä huuhdella vedellä.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.