Onhan noita jo muutama jäänyt koeidätyksistä kasvamaan, mutta nyt aloitin tositarkoituksella kauden 2012.
Vuosien varrella on minulle syntynyt jonkinlainen aikataulu chilien idätykseen. En ole ollenkaan vakuuttunut, että se on oikein tai edes hyvä, mutta minun kasvatustavalleni tuo tuntuu luontuvan.
Ensimmäiseksi idätän pubescensit, tavallisesti joulukuun alussa. Syy siihen oli alun perin, että ne kasvavat hitaammin, mutta tuohan ei kaikilla lajikkeilla pidä paikkaansa. Viime talvenakin ne aloittivat kukinnan ja hedelmän teon jo helmikuussa. Eipä siinä mitään, sopii minulle, kun valokin ikkunalla näytti niille riittävän.
Nyt vaihdoin väriä ja lajikkeita. Canario ja Rocoto Manzano Orange ovat molemmat keltaisia ja itivät kuudessa päivässä. Turbo Puben mehevyys ja maku ovat vielä muistissani. Jospa nämä olisivat saman tyyppisiä. Turboa näyttää nyt kasvattavan ainakin joka toinen Chilifoorumin kasvattelija, joten pidän muoti-ilmiöstä välivuoden. Voi olla, että joku tämän vuoden punaisista jatkaa ensi kesänäkin, jos talvehtiminen onnistuu.
Seuraavana ovat idätysvuorossa chinenset joulun tienoissa. Olen käyttänyt sanontaa: "Jouluksi taimelle, Vapuksi pöytään" ensimmäisten vuosien Habanerojen kasvunopeudesta. Niillä kesti kolme kuukautta kukintaan ja reilu kuukausi kypsyä. On toki paljon hitaampiakin chinensejä, mutta niistä saadaan sitten satoa loppukesällä. Alkukesän kylmät säät eivät ole hyväksi ulos tai parvekkeelle vietäville chileille, joten liian aikaisin ei kannata aloittaa, ellei ole lämmintä tilaa. Nyt jäi yksi uusi lajike, kuubalainen Aji Cachucha kasvamaan testi-idätyksestä marraskuun alkupuolelta ja vanhoja on talvehtimassa useita.
Tammikuun lopulta maaliskuulle on minulla ollut baccatumien idätysaikaa. Niissä on nopeita, jotka saa kukkimaan kuudessa viikossa ja hyvin hitaita, joista saa satoa vasta syksyllä. Useimmille on tyypillistä voimakas pituuskasvu ja ne peittävät helposti ikkunan jo huhtikuussa ainakin ellei niitä latvo ja leikkele.
Tässä on testi-idätyslauttani. Merkinnät ovat vaikeasti luettavia, sillä siinä on syksyn mittaan idätelty useita lajikkeita ja vanhat tekstit näkyvät läpi. Toisessa rivissä esimerkiksi ovat Aji Amarillot, joista otin yhden multaan kolmisen viikkoa sitten ja se on jo iso taimi, jossa on useita lehtiä. Lautalla pelkällä vedellä ruokittuna ne eivät kasva, mutta pysyvät viikkoja hengissä. Rasian päällä pidän sen omaa läpinäkyvää kantta löyhästi aseteltuna. Se pitää ilman kosteuden korkeana ja vähentää haihtumista. Toinen Ulupica ei sitten itänyt seitsemässä viikossakaan.
Annuumit kasvavat nopeasti, hyvissä oloissa kuudessa viikossa puolimetriseksi kukkivaksi kasviksi. Siksi niitä ei kannata kylvää kovin aikaisin. Toki hitaitakin on ja kasvuolot vaikuttavat aika tavalla. Vielä maalis- huhtikuussa ehtii hyvin kesän satokaudeksi. Jotenkin on jäänyt päähän, että eurooppalaiset ovat meidän viileissä oloissamme nopeampia kuin vaikkapa intialaiset tai meksikolaiset. Tuossa oikeanpuoleiset sirkkalehdet kuuluvat kahdelle unkarilaiselle annuumille, joita olen yrittänyt löytää ensi kesäksi kasvamaan. Nämä Hecele Erõs ja Csipös Alma Paprika pääsivät nyt myös multaan, vaikka aikaista onkin. Aion raivata niille tilaa testilamppujeni alle. Unkarilaisista myöhemmin lisää samoin kuin aivan oikean laidan idätyksistä.
Aurinkoa kohti ne kumartavat.
4 kommenttia:
Niin se vaan keinovalokin toimii.
Antoisaa adventin aikaa!
Oletkos vaari joskus törmännyt home ongelmaan lautallasi? Itse tein sovelletun version lautasta, vain yksi kerros kuplamuovia kelluttamaan lauttaa, ja nyt jo 4/5 vanhoista eximiumien siemenistä on homeessa, mutta koska lautta on matala, vesi on siementen välissä, eikä pääse home leviämään siemenestä eteenpäin.
Canario on meikäläisen suun mukaisin rocoto mitä vastaan tullu. Toki kokemus perustuu tasan kahteen Rocotoon, Red Peruvian Rocoto ja juurikin Canario. RePe oli hyvä, mut meikäläisen makuun puuttui potkua, Canariossa on makua ja potkua. Toki Canario vei tuosta kaksikosta maullaan. Laittaisin enempikin Canariota itelle tulemaan, jos ei olisi niin toivottoman hidas kypsymään, niin kuin rocotot yleensäkin.
Olen minä hometta nähnyt parikin kertaa.
Joskus otin astiaan vettä suoraan hanasta, eikä astian tiskauskaan tainnut olla parasta luokkaa. Silloin hometta ilmestyi muutaman viikon päästä. Nyt kaadan kiehuvan veden suoraan keittimestä idätysastiaan. Siinä desinfioituvat styroksin kolotkin. Kun vesi on vähän jäähtynyt, lisään siemenet.
Joskus käytin epämääräistä ohuempaa paperia, eikä se kestänyt. Kotimainen talouspaperi toimii paremmin.
Kerran sain sitkeätä hometta amerikkalaisiin siemeniin ja vain niihin. Kukaan ei oikein uskonut, että home kulkeutuisi siementen mukana, mutta niin vain tapahtui. Ilmiön pystyi toistamaankin.
Ruotsalaiset ovat käyttäneet Atamonia homeen torjuntaan idätyksessä. Minulla on vielä jäänyt kokeilematta, kun ei nyt ole ollut tarvetta. Tuokin testilautta on ollut käytössä ainakin pari kuukautta samoilla vesillä. Siemeniä ja nimilappuja vain on vaihdeltu.
Lähetä kommentti
Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.