Chinenset kukkivat kolmen kuukauden iässä

sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Tuommoinen määritelmä jäi päähäni jo ensimmäistä omaa kautta kasvatellessani. Useampikin erilainen Habanero aloitti kukinnan melko tarkkaan kolmen kuukauden iässä. Nyt on vuorossa Machu Pichu nimen saanut, minulle täysin outo chinense. Se täyttää 3 kk loppuviikolla.
Machu Pichu (C. chinense) 
Kukka on aika tyypillinen lajinsa edustaja. Violetit heteen varretkin näkyvät, kun tarkkaan katsoo ja kukkia kasvaa useita samasta pisteestä. Väri on hieman vihertävä ja useimmat kukat eivät aukea näinkään leveälle, vaan pysyvät hieman supussa. Keskimmäisen terälehden alapäässä näkyy pieni kirkas pallukka. Se on ilmiö, josta en ennen ole maininnutkaan täällä, se on mesitasku. Kuplassa on makeaa mettä hyönteisten varalle. Chilit siis houkuttelevat hyönteisiä pölyttämään luonnossa kasvaessaan, mutta ne kyllä pärjäävät itsekseenkin. Pienikin tärinä tai tuuli riittää irrottamaan siitepölyn ja kukka hedelmöittää itse itsensä ja alapuolella olevat kukat. Pensselisedäksi ei tarvitse ryhtyä, vaikka monet sitäkin tekevät.

Melko kapea tämä chili on olemukseltaan, monet chinenset ovat paljon tuuheampia, mutta ehkä tämäkin vielä. Haarautuminen on vasta alkanut. Sillä on nyt korkeutta 45 cm ja tähän asti raukka on joutunut kasvamaan 7 cm taimiruukussa, eli parissa desissä multaa. Lannoitusta se on tietysti saanut kasvettuaan, muutenhan lehdet kellastuisivat. Runko on tukeva ja vahvistuu vain ylös päin mennessä. Kyllä tuo pystyssä pysyy, kunhan saa tukevan ruukun ja lisää multaa.

Minulla on ikävä tapa päästää chilini kasvamaan kovin suuriksi hyvin pienessä ruukussa. Eipä siinä muuten mitään, mutta kehitys pysähtyy, ainakin kukinta häiriintyy myöhään jääneessä ruukun vaihdossa. Jos tälle olisi antanut lisää multaa ja juurille tilaa jo muutama viikko sitten, nuo kukat saattaisivat kehittyä chileiksi. Nyt sellaisesta ei ole paljon toivoa, mutta eipä tässä kiire ole. Sisällä ei ole tilaa suurelle joukolle isoja kasveja, joten kehitys saakin viivästyä. Tästä voisi päätellä, että nuo chinenset olisi voinut laittaa itämään kuukautta myöhemmin, tammikuun lopulla.

Täyttähän siellä ruukussa jo oli. Tuollaista tapausta pitää kastella melkein päivittäin, kun kosteutta varastoivaa multaa ei juuri ole. Kasvien juuristo on helppo tarkistaa tuollaisista hieman ylöspäin levenevistä ruukuista. Reunoja painellen juuret irtoavat ja pohjasta voi työntää hiukan vauhtia. Näin tukevia tapauksia voi vetää huoletta varrestakin kunhan juuripaakku on ehtinyt muodostumaan.

White Habanero, Machu Pichu, Peruvian White Habanero  


Tässä kolme samanikäistä chinenseä. Ikkunasta tulevaa voimakasta vastavaloa pehmentämään laitoin muovikalvon kasvien taakse. Laitimmaiset ovat "White Bullet" tyyppisiä, luodin muotoisia ja vaaleita hedelmiä. Aika eri tyyppisiä ovat nuo kolme jo nyt. Kasvutavassa ja varsinkin lehtien muodossa on eroja. White on myös vaalein lehdiltään, perulainen tummin, vaikka kaikkihan nuo ovat Perusta kotoisin. Nämä tuuheammat ja isommassa ruukussa jo majailevat ovat 15 cm kaveriaan matalampia, mutta nuppuja näkyy niissäkin, Whitessä tosin ihan pieniä vasta. Myös Machu Pichu sai tänään samanlaisen ruukun. Rikoin hiukan juurimattoa, koska olen havainnut, että katkotut juuret haaraantuvat ja sopeutuvat uuteen kasvuun nopeammin kuin koskematta uuteen multaan siirretyt.

Jotakin outoa tuossa kuvassa?
Pienimmässä ruukussa on kasvanut isoin chili ja se ehti ensimmäiseksi kukkimaankin. Onkohan tuolla mullan määrällä mitään merkitystä? Periaatteessa oikein lannoittamalla (tässä Puutarhan Kesä) ja sopivasti kastelemalla voi kasvin tarpeet melko pitkälle tyydyttää, kunhan valoa ja lämpöä riittää. Jos isoa satoa tavoittelee, on kuitenkin viisainta vaihtaa vieläkin isommat ruukut. Se tekee homman huolettomaksi. Ei tarvitse joka päivä olla kastelemassa ja mullassa riittää ravinteitakin, jos lannoitus sattuu ontumaan.

1 kommenttia:

exa kirjoitti...

Otaksun, että laitimmaiset ovat käyttäneet isommasta multatilasta johtuen paljon enemmän aikaa juurien kasvatteluun siinä missä Machu Pichu on kasvanut korkeutta.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.