Kovin eri tahtia kasvavat baccat

sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Chinci Uchu, Aji Amarillo ja PI 594136
Tämä on baccatum-varalaatikkoni, mutta samaan tahtiin kasvavat varsinaiset taimetkin. Nuo ovat samaa idätyserää tammikuulta. Keskellä Aji Amarillo on nuorin, vasta reilun kuukauden, muut ovat noin puolitoista kuukautta olleet taimella, mutta kaikki kuukauden mullassa. Ne nyt vain kasvavat eri tahtia pienenä ja usein tuo jatkuu isonakin.

Chinchi Uchu vasemmalla muistuttaa aika tavalla chinensen taimia; matala kasvu, isot ryppyiset lehdet ja lehtihangasta toiseen mutkitteleva, tukeva runko. Itse asiassa olenkin salaa toivonut, että se olisi vain määritelty väärin. Alkuperäinen Inkojen Chinci Uchu, punainen chili on chinense, josta on löydetty tuhansia vuosia vanhoja jäännöksiä arkeologisista  kaivauksista Perusta.

Aji Amarillo on jo sirkkalehtensä kasvattanut korkeammalle kuin muiden latva on nyt. Se on tyypillinen "köynnöschili", tukea tarvitseva, kattoon asti kasvava. Ehkäpä sitäkin voisi hillitä leikkaamalla ja haaroittamalla sen alhaalta. Tämä on uutta siementilausta ja kasvatan sitä vertaillakseni oman vanhan lajikkeeni puhtautta. Perulainen on tämäkin.

PI 594136, harvinainen unkarilainen baccatum on sitten näiden välistä kasvutavaltaan, aika tavallinen bacca, sanoisin.

1 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen aloittanut vasta tänä talvena chilin kasvatuksen ja täysin lumoutetuneena katselin sivujasi.Olet tosi taitava kasvattaja.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.