Aitaa rakentamassa

lauantai 19. toukokuuta 2012

Oleskeluterassilla pitää olla chiliaita.

Viimekesäiset baccatumit varastohuoneessa kasvavat tässä nipussa toisiaan tukien. Osa on reippaasti yli lampun ja latvoja on leikelty kaikilta. Parhaiten on kasvanut Aji Chanca, jossa on komeita raakileita. Myös viidettä satokauttaan aloitteleva Aji Cristal (poissa kuvasta) on talvehtinut hyvin ja syötävän kokoisia vihreitä raakileita on, mutta se on kooltaan paljon pienempi. Chilean Green ja Jamy tyytyvät kukkimaan toistaiseksi. Jamy on kooltaan suurin, mutta niin se oli myös viime kesänä parvekkeella.

Nyt ne joutuvat kaikki kesäksi ulos.

Chilean Green, Jamy, Aji Chanca, Aji Cristal

Siinä ne nyt lepäävät, kevyesti risuilla tuettuna. Yksittäisiä kasveja on kohta mahdoton erottaa, kun oksat kasvavat ristiin, mutta tein sellaisen istumajärjestyksen, että vierekkäisillä chileillä on erilaiset hedelmät. Osasta katkeili oksia, joitakin raakileita varisi, mutta ei mitään isompia vahinkoja toistaiseksi. Soraharjussa jätin pienet kuopat kasvien juurelle, jotta niitä on helpompi kastella. Savimaalla tuota pitää välttää ja istuttaa mieluummin hieman koholle ympäristöstään, että vesi ei jää makaamaan istutuskuoppaan.

Vein nuo ruukkuineen ulos jo kolme päivää sitten, kun säätiedotus lupasi viikoksi pilvistä ja chilit olisivat ehtineet tottua UV-säteilyyn pikkuhiljaa. Aluksi oli kylmää ja satoi, nyt näyttää kääntyvän paisteeksi ja päätin sittenkin turvautua harsoon, jotta ei käy ohraisesti.

Pehmeään maahan istutus kävi ripeästi. Reilun lapion syvyinen kuoppa kullekin, kourallinen kanankakkaa pohjalle, väliin multaa, kasvi juuripaakkuineen sinne ja multaa ympärille. Meidän rinteessämme ongelmaksi muodostuu kastelu, sillä sora kuivuu äkkiä. No, veden tarpeen kyllä huomaa oleskeluterassilla, kun nuo riiputtavat lehtiään.

Tässä on tietysti riskinsä. Yöpakkaset voivat vielä tulla ja viedä kaiken.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.