Valitaan vuoden toinen köynnöschili

torstai 3. toukokuuta 2012

PI 594136, Tasmanian Red, Paprika-Bohócsapka, Aji Amarillo
Vuosittain minulla on ollut kaksi isoa altakasteluruukkua parvekkeen lattialla ja niistä on kasvanut baccatum-lajikkeita, jotka järjestään ovat yltäneet kattoon ja monet vielä jatkaneet siellä vaakasuoraan jopa nelimetrisiksi. Tämän vuoden paraatipaikan itä- ja eteläseinän kulmauksessa sai ajoissa kasvamaan laitettu Aji Amarillo. Kakkospaikka on tuon itäpuolen lasiseinän vieressä, siis kuvasta vähän vasempaan. Sinne ei paista yhtä paljon ja sato on aina ollut vähäisempää kuin tässä pylvään vieressä.

Ehdokkaita ovat kellarin varastohuoneessa talvehtivista jo 110 cm korkeiksi kasvaneet, raakilevaiheessa olevat Jamy, Aji Chanca tai Aji Cristal. Valitsin kuitenkin mieluummin uusista, vielä tuntemattomista lajikkeista. Valinta ei lopulta ollut vaikea. Kuvan vasemmassa reunassa unkarilainen PI 594136 on muutaman sentin korkeampi ja kasvoi nopeammin kuin Paprika-Bohócsapka, jonka siis myyjän mukaan piti olla chinense, mutta baccatumin kukka sieltä tänään avautui. Luulisin sen olevan "Piispanhattu"-tyyppiä, jollaisia minulla on ennenkin kasvanut. Molemmat baccatumit muuten ovat nyt noin 90 cm korkeita ja ikää on yli kolme kuukautta.
Paprika-Bohócsapka, kukka
Jos tämä ei ole baccatum, niin mikä sitten?


Näiden välissä kasvava Tasmanian Red on kukkinut jo kaksi kuukautta ikkunalla, mutta vasta päästyään parvekkeelle paljoon valoon ja viileisiin öihin siihen on alkanut muodostua raakileita. Vaikea on päätellä, mikä on varsinainen syy. Kasvi kasvaa ja saattaa olla, että se ei vain ihan pienenä ryhdy kasvattelemaan hedelmiä. Lannoitus saattaa myös hidastaa satokauden alkamista, mutta siihen en ole tehnyt muutoksia. Se on saanut Puutarhan Kesää siinä kuin muutkin.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.