Lämpötila vaikuttaa taimen kasvunopeuteen

maanantai 14. toukokuuta 2012

Alma Paprika 7 viikkoa, 4 ikkunalla, 3 parvekkeella
Kauniisti kehittyneitä chilintaimia parvekkeella viikkoa vaille kahden kuukauden iässä. Noista voisi olla vaikka ylpeä, ellei muistaisi saman Alma Paprikan talvista spurttia.

Alma Paprika 4 viikkoa "kasvatuskaapissa"
Vanha Alma oli kuukauden ikäinen 27.12. aloittaessaan kukinnan. Korkeutta oli 18 cm, kun parvekkeella isoin on 15 cm ja nuppuja näkyvissä, ensimmäinen kukka auennee kahden kuukauden ikäisenä. Nopeahan sekin on chiliksi, mutta unkarilaiset annuumit ovat.

Nopeusero piilee lämpötiloissa. Tuo ennätysnopea kasvoi lämpökaapissa, missä päivisin oli 26° lämmintä ja paljon valoa, öisin vajaa 20 ja täyspimeä. Parvekkeella päivälämmöt vaihtelevat, mutta öisin on ollut yleensä yli 10°, kiitos lämpöpuhaltimen. Elämänsä alkutaipaleen nuo hitaammat viettivät ikkunalaudalla tasaisessa n. 21° lämmössä.

Ilmankosteus on varmaan toinen vaikuttava tekijä. Nopealla tapauksella oli iso vesiastia kaapin pohjalla kosteuttamassa koko ajan ilmaa. Kosteuden vaikutus näkyy isommissa ja ohuemmissa lehdissä, jotka käpristelevät vähän.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voiko olla että cajamarcani käpristelee siksi lehtiä, että siirsin sen akvaariosta, jossa on suhteellinen ilmankosteus noin. 75-80% kuivaan huoneilmaan? Yhden taimen jätin vielä akvaarioon ja on samankokoinen, mutta lehdet ovat suorat. Milloin taimet tottuu kuivaan huoneilmaan? Mitä voisin tehdä näille käpristelijöille vai korjaantuuko uusissa lehdissä? Muissa lajikkeissa ei mitään ongelmaa akvaariosta siirron jälkeen.

Chilivaari kirjoitti...

Eiköhän ne uudet lehdet oikene. Kalkkia olen käyttänyt kovasti käpristeleville ja useimmille se on auttanut. Jos puutarhakalkkia sattuu olemaan, niin lusikan kärjellinen ruukkuun ja kastelua perään.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.