Ansarijauhiainen ei hellitä

lauantai 27. lokakuuta 2012


Parvekkeen chilien latvoissa on katon rajassa kasvanut vähitellen aika tiheä ansarijauhiaiskanta. Kerroin tuosta kiusalaisesta huhtikuussa. Lopullista ratkaisua en ole löytänyt. Raid ei meillä tee näille juuri mitään, Provadoa en satokaudella (enkä kyllä muutenkaan enää) käytä. Vanhoilla puutarhanettisivuilla suositellaan Malationia, mutta se on poistunut kaupoista. Kylmässä niiden pitäisi hävitä, mutta ei pidä paikkaansa. Muutaman päivän kylmäkäsittelyn jälkeen jauhiaiset taas virkistyvät, kun pääsevät sisään. Tarra-ansoilla määrän voi pitää jotenkin aisoissa, mutta ei hävittää.

Tässä vielä pari kuvaa jauhiaisten valtaamista lehdistä. Ansarijauhiaisen kehityksestä on kauppapuutarhaliitto julkaissut havainnollisen pdf:n. Tuossa niitä  on omalta parvekkeeltani. Silmällä katsoen lehtien alla on vain jotakin vaaleaa, mutta makro-objektiivi ja aivan sivulta tuleva aurinko saavat läpinäkyvät toukatkin näkymään.

Näitä kuvia kannattaa katsoa suurempana. Laitoin ne aukeamaan omaan ikkunaansa, niin niitä voi katsoa tekstin kanssa rinnakkain. Pienimmät lienevät munia ja niistä kehittyy läpinäkyviä toukkia, joita on tuossa muutamaa kokoa. Isoimmat ovat "karvaisia", noin millin mittaisia. Näistä kehittyy aikuisia siivekkäitä nopeassa tahdissa. Kasvuvauhti riippuu lämpötilasta, eli kylmässä pitämällä voi kehitystä hidastaa.

Mäntysuovan neuvontasivulla suositeltiin useita ruiskutuksia kolmen päivän välein, sillä saippuakaan ei tehoa kaikkiin kehitysvaiheisiin. Aloitin parilla kasvilla tuon kuurin viime viikolla. Lopullista tehoa ei ole vielä näkyvissä. Jotkut aikuiset ovat kuolleet, mutta uusia syntyy seuraavaan myrkytykseen mennessä.

Ansarijauhiaiset ovat ikäviä, mutta eivät juuri tapa kasveja. Ne viihtyvät parhaiten ylimmillä lehdillä, aina lehtien alapinnoilla. Parvekkeella leikkelin kasvien latvat pois ja heitin ulos jauhiaisineen, sillä kylmässä ne eivät lennä. Jäi niitä silti, ei noista eroon pääse, vai tiedätkö keinon?

Lisäys pari viikkoa myöhemmin:
Eipä niistä eroon pääse. Myrkytys kyllä onnistui, toukka-asteetkin lopulta kuolivat, mutta kun toin kasvit takaisin vanhoille paikoilleen, niissä oli parin päivän päästä muutama jauhiainen lentelemässä. Ne olivat myrkytyksen ajan jossakin muualla ja tulivat sitten takaisin. Huoneessa on vain paksulehtisiä koristekasveja, paavalinkukkia, rahapuu ja anopinkieli. Jossakin niissä ne piileskelivät, vaikka ei niitä sieltä löydä. Tuohon tehoaisi vain koko huoneen vahva myrkytys jollakin Raidin tyyppisellä muutamaan kertaan, mutta auattaisiko sekään?

9 kommenttia:

Kukkahattuneiti kirjoitti...

Joo, noi on sitkeitä tihulaisia! Koko kesän kanssa tappelin. Taisivat tulla puutarhamessuilta ostamani chilin mukana. Onneksi eivät sisällä levinneet, mutta siirtyivät pihalle ananaskirsikkaan, tomaattin, sen jälkeen vadelmiin. *pöf* vaan pöllähtivät aina. Yritin niitä myrkyttää jollain substralin saippuapohjaisella, mutta kun noudatin suositusrajoituksia, ei kanta hävinnyt merkittävästi... :/

Jukka *Chilitunari* kirjoitti...

Voi hitsi. Onpa ikävää nähtävää. Kuvat ovat todella hyviä ja informatiivisia.

Paprikan viljelyoppaassa olivat samat myrkyt, joskin suppeampi lista kuin tuossa linkittämässäsi pdf:ssä. Ammattimyrkyissä on sekin huonopuoli, että niiden saatavuus on peruskuluttajalle huono ja hinta tähtitieteellinen. Bayerin Calypso on helposti saatava kohtuu hintainen myrkky. Sen vaikuttava tehoaine on tiaklopridi, joka lukeutuu neonikotinoidien ryhmään, jota tuskin haluat käyttää. Spruzit on pyretriini vaikutteinen, mutta sen sisältämä rapsiöljy sotkee paikkoja huomattavasti, eikä siten sovi sellaisenaan sisäkäyttöön. Yksi vaihtoehto on Bioruiskute S, joka on myös pyretriini pohjainen, mutta ei sisällä öljyä ja on hyväksytty luomutuotantoon. Sitä on kahta pakkaus kokoa ja parhaimmillaan sitä voi löytää hyvin varustetuista Prismoista. Pipettillä varustettu pullo maksaa muistaakseni lähemmäs 20€, kun taas litran pullon hinta on huima 150-175€. Tuotetta voi löytää myös K-maataloudesta ja Agrimarketista. Jälkimmäisestä löytää myös muuta valikoimaakin.

exa kirjoitti...

Alkukeväästä meikäläisellä oli ihan sama probleema. Neemillä sain ihan lupaavia tuloksia, koko kanta käytännössä katosi.

Tosin nyt kun pitänyt taas pitemmän tauon suihkuttelussa niin lehtien alapinnoilla taas noita pirulaisia näkyy.

Jukka *Chilitunari* kirjoitti...

Mitenkäs on muuten tuo Chiliyhdistys?
Eikös siellä ole tietoa ja kokemusta ammatikasvattajienkin toimesta. Vai pitääkö olla jäsen, jotta sieltä saa tietoa ja apua tämänkin kaltaisiin ongelmiin?

Unknown kirjoitti...

ootteko kokeillu tupakkaliuosta?

Unknown kirjoitti...

Kerrohan mihin lopulta päädyit? Lahja-auringonkukan mukana tuli jauhiaispesue joka valloitti tomaatit, kun ne oli hävitetty niin löytyi jo parvekkeen chileistä ja tarve päästä niistä eroon olisi aikamoinen. Toistaiseksi ei ole levinnyt sisälle, mutta syksyn illat kylmenee...

Chilivaari kirjoitti...

Ei niistä eroon pääse.
Vähentää voi, mutta aina ne jostakin ponnistavat uudestaan.

Unknown kirjoitti...

Palaanpa asiaan, sillä olen vihdoin saanut lupaavia tuloksia. Kokeilin Pavunvarren myyjän suosittelemaa Bio Novan The Missing Link -tuotetta yhdessä mäntysuovan kanssa suihkutettuna ja toistaiseksi parin viikon jälkeen näyttää lupaavalta. Mikä parasta, tuote on myrkytön ja luomua.
Olen nyt paininut jauhiaisten kanssa viime kesästä saakka ja ensimmäistä kertaa näyttää siltä, että saatan voittaa sodan.

Ainoa kasvi, joka ei ole tuntunut jauhiaisia kiinnostavan on Kultaköynnös. Mahtavatko olla liian paksut ja vahamaiset lehdet tämän tihulaisen makuun?

Chilivaari kirjoitti...

Mielenkiintoista, pitääpä hankkia tuotetta varastoon. Kesän tullen ne viimeistään rynnistävät taas parvekkeelle. Aivan laimentamattomanako sitä ruiskutellaan? On nimittäin kallista ainetta.

Nyt vielä näyttää siltä, että talvi on selvitty ilman jauhiaisia. Kaikki sisään tuodut chilit karsin lehdettömäksi ja ruiskuttelin ainakin kahteen kertaan viikon välein nekin rangat eri myrkyillä. Muutama aikuinen näkyi talvella ja liiskasin ne käsin. Vielä ei ole paljastunut, että ne lisääntyisivät jossakin joukolla, mutta se on mahdollista.

Kultaköynnös on myrkyllinen ainakin ihmisille ja kotieläimille, ehkäpä jauhiaisillekin.