Kuskus, Bulgur tai jotakin

sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Meillä oli valmiina lihapullia, mutta mitä niiden kanssa? Aina ei muusiakaan viitsisi...
Olin pari päivää aikaisemmin katsonut Rick Steinin ruokamatkaa Espanjassa, missä tehtiin Bulguria sitruunanviljelijän kotona. Samassa ohjelmassa muuten näytettiin laajat chilipellot ja miten niistä tehtiin savustettua chilijauhetta "Pimenton". Kaapeista ei löytynyt Bulguria, mutta täysjyvä kuskusia oli, sehän on melkein sama?  Durumvehnää molemmat. Kuskusia siis lihapullien seuralaiseksi:


Muistikuvani ohjelman kokkailuista eivät olleet kovinkaan tarkkoja, mutta sen katsoin Areenasta vasta syötyämme. Maukas lisuke siitä tuli improvisoidenkin, joten kerron oman reseptini. Kuvan järjestin vasta jälkikäteen, kun vähän oli vielä jäljellä.

Kuskus a'la Chilivaari - kahden hengen annos

2 dl täysjyväkuskusta
3 dl vettä
1 Rocoto Peru ohuina viipaleina tai muita chilejä tuoreena tai jauheena
1 sipuli renkaina tai silppuna
1 valkosipulin kynsi viipaleina
1 sitruunan mehu, yksi pieni tai puolikas isosta
1 kourallinen kokonaisia cashew-pähkinöitä tai muita pähkinöitä rouheena
1 hyppysellinen karkeaa merisuolaa
Pöytään tuotaessa:
  Loraus oliiviöljyä
  Runsaasti herneenversoja, muukin vihreä kelpaa

Chilit ja sipulit kuullotetaan öljyssä.
Lisätään pähkinät, vesi, suola, sitruunan mehu ja kuumaan nesteeseen kuskus. Sekoitetaan ja annetaan nesteen imeytyä medolla lämmöllä, ei keitetä.
Tein koko homman wokkipannulla, mutta tietysti kuullotuksen, veden keiton ja haudutuksen voi tehdä eri välineitä.
Pakkauksen ohjeen mukaan kuskus tarvitsisi saman määrän vettä ja vehnämuruja, mutta minulla se kuivui aika äkkiä laakeassa pannussa. Lisäsin vettä.
Haudutin pakkauksen ohjeen mukaiset 10 minuuttia; kuskuslaatuja on erilaisia, nopeitakin. Jotkut puuroutuvat liikaa kypsyessään.
Lihapullat saivat lämmetä siinä päällä, mutta pikakuskusin kanssa ne pitää lämmittää erikseen.

Sitruuna ja chili on mielenkiintoinen yhdistelmä. Sitruunaa voisi ehkä olla vähemmän ja chiliä enemmän. Tämä oli "jokamiesversio" tulisuudeltaan.
Taatusti tätä tehdään uudelleenkin. On tämä niin hyvä vaihtoehto perunamuusille. Liha- tai kasvisruoaksi tämän kanssa kelpaa melkein mikä tahansa muukin kuin nuo pullat ja kuskusista saa myös salaatin pohjan.


3 kommenttia:

Toni.A kirjoitti...

Kuskus on taitolaji saada maistumaan se hyvältä. Itse olen kanssa testannut erilaisia variaatioita ja kokeillut, mm. monia mausteita. Tykkään kanssa Kuskusia käyttää kalan kanssa, varsinkin rakuunan kanssa. Tietenkin sopivissa määrin + tietysti muitakin mausteita, kuten curry ja inkivääri hieman itämaisittain ja ripaus kookosta sekaan ja voita. Loppusilaus hapanimelällä paholaisen hillolla. Itsessään couscous on aika tympeä maultaan, eikä houkuttele kauheasti, mutta reseptisi on kokeilemisen arvoinen ehdottomasti. :)

Toni.A kirjoitti...

Situunamelissa hienosti pilkottuna, ehkä sitten sekaan sitruunankuorta, tai Kaffir-limen lehtiä murskattuna toimii mausteina myös näiden muiden ohessa.

Chilivaari kirjoitti...

Tämä oli elämäni ensimmäinen itse tehty kuskus; syönyt toki olen ennenkin. Ryynien perusmaku voi tosiaan olla jopa tympeä, vaikka niitä on tiettävästi erilaisia, täysjyvä ja luomu esimerkiksi. Voimakas chili-sitruuna-sipuli kyllä muutti maun täysin.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.