Mistäs tulet Pucumaucho?

maanantai 28. tammikuuta 2013

Perusta tietenkin, mutta tarkempi paikallistaminen onkin vaikeampaa. Paikannimeltä tuo kuulostaa, mutta Google tai iso karttakirja ei sitä löydä. Sillä on sentään USDA:n siemenpankin inventaarionumero PI 260516. Se on kerätty Perusta syyskuussa 1959, mutta tarkempaa tietoa ei löydy. Joistakin kasveista kerrotaan jopa karttakoordinaatit ja korkeus merenpinnasta. Keskitulinen, punainen, noin nelisenttinen chili sieltä pitäisi olla tulossa.

Pucumaucho Hot (C. chinense)

Taimi on alkanut haarautumaan kuukauden ikäisenä, vain 10 cm korkeana. Kasvatuskaapissa hyvissä valoissa ja kosteassa ilmassa vietetty aika näkyy muutenkin. Lehdet ovat ohuempia ja pehmeämpiä kuin viileämmässä ja kuivemmassa kasvaneilla. Nyt se kuitenkin joutui pois kaapista ja sopeutuminen viileämpään alkaa. Lannoitusta se ei ole toistaiseksi saanut lainkaan. Kekkilän puurahamullan ravinteet riittävät kuukaudeksi tai kahdeksikin. Eikä tässä vielä kiirettä ole. Ulkokasvatuksen mittoihin ehtii hyvin toukokuuhun mennessä.

Jatkoa saman päivän iltana:
Kuten kommenteista voit lukea, boozeman kaivautui pykälää syvemmälle noihin keräysraportteihin ja sieltähän se kotipaikka löytyi. Se on Iquitos Perun Amazoniassa, joen varrella, vain 106 metriä merenpintaa ylempänä, vaikka Amazonia on vielä 3400 kilometriä merelle. Tuo joki laskee todella maltillisesti. Ilmasto on kuumaa ja kosteaa tässä melkein Helsingin kokoisessa kaupungissa. Sen torilta tämä Pucumaucho on löydetty ja samalla reissulla tutkijat olivat keränneet parikymmentä muutakin chiliä torilta, puutarhoista ja maatiloilta. Pucumauchon nimi ei vieläkään auennut, mutta se voisi olla vaikka myyjän kotikylä tai pieni katu torin kupeessa. Kaupungin kartta löytyy netistä ja yksi suurimmista kaduista on Putumayo. Kaikilla pienillä ei ole nimeä. Olisi tämä hassumminkin voitu nimetä, sillä kadunnimistä löytyy myös Nauta ja Tavara.

6 kommenttia:

ChiliChillailija kirjoitti...

Nämä pikku tiedonjyväset joistakin lajikkeista, kuten tässä alussa, ovat mukavia.
Lisää niitä. :)

boozeman kirjoitti...

260516. Col. No. 386. Tucumaucho'. Iquitosmarket. Similar to P.I.260507

260507. Col. No. 377. 'Malagueta'. Small farm 2.5 miles north of town on road to Rio Nanay. Fruit 1.5 by 0.65 inches long, orangeyellow;
very irregular.

Ei noistakaan sen viisaammaksi kyllä tule. Nykyään on niin helppoa vain katsoa GPS-koordinaatit ja laittaa ne ylös. Ennen vanhaan asiat oli hieman toisin.

boozeman kirjoitti...

Tiedä mistä tuohon lipsahti tuo T eli Pucumaucho se on tuolla originaalissa plant inventory datassa.

boozeman kirjoitti...

Sorry että spammaan tätä edelleen. Siinähän ne tuli! Nanay-joki virtaa Iquitoksen kaupungin vieressä.

Chilivaari kirjoitti...

Sehän on hyvä, että päästään vähän lähemmäksi.
Näissä vanhoissa merkinnöissä on vain valitettavia virheitä. Tuo PI 260507 kun ei näytä olevan samanlainen, vaikka alkuperäinen merkintä niin väittää. Senhän pitäisi olla oranssi, vaikka tämä PI 260516 on selkeästi punainen.

boozeman kirjoitti...

Olisiko reilu 50 vuotta tehnyt tehtävänsä ja lajikkeet ovat jalostuneet hieman eri suuntiin? Molemmat lienevät samalta suunnalta jos 516 on kerätty Iquitoksen torilta ja 507 Nanayjoen varrelta siitä vierestä. Koitin itse tehdä samanlaista selvitystyötä Peteneron kanssa, mutta se lienee mahdotonta ja kyseessä on vain joku sopivasti Peten nimeämä "Habanero look-alike"

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.