Lisää pieniä perulaisia, Cochabamba ja Huanuco

keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Huanuco on kaupunki melkein keskellä Perua ja Cochabamba kylä siinä lähistöllä vuoristossa. Tai siis yksi vaihtoehto niistä, sillä nimi on yleinen ja Boliviassa se on iso kaupunki. Tämä chili on kuitenkin Perusta.

Aji Cochabamba (C. chinense)
Cochabamban edessä on Aji, vaikka onkin chinense. Nimitykset eivät aina mene meidän kauniiden määrittelyjemme mukaan, että Aji tarkoittaisi baccatumia. Taimi on puolitoista kuukautta vanha ja 15 cm korkea. Tuohon pitäisi tulla melko tulisia kirsikan näköisiä marjoja. Sen USDA-numero on PI 159248.

Kun Pucumaucholla alavassa maastossa lähellä päiväntasaajaa on hikiset oltavat, päivälämmöt 31-32 ympäri vuoden ja öisin n. 22 astetta, näillä vuoriston chileillä yli kahden kilometrin korkeudessa on päivisin vähän yli 20 astetta, öisin usein alle 10 ja talvella (kesä-elokuussa) jopa lähellä nollaa. Molempia kuitenkin yritän kasvattaa vierekkäin. Tropiikkia meillä ei ole tarjota ja jos yölämmöt laskevat Suomessa kesällä, se merkitsee yleensä hallaa ja paleltumista.

Aji Huanuco (C. baccatum)
Korkealta on kotoisin tämäkin baccatum, jonka taimet ovat vasta viikon vanhoja. Huanuco on Joensuun kokoinen vanha sivistyskaupunki ja joki virtaa täälläkin keskellä. Kaupunki on "perustettu" 1539 espanjalaisvalloittajien toimesta. Sitä ennen paikalla oli ollut vuosisatoja Inkojen Yarowilka, jonka rauniot edelleen ovat näkyvissä.

Aji Huanuco on tavanomaisen näköinen punainen baccatum, jota muuan tanskalainen sivusto väittää samaksi kuin CGN 22871, jota monetkin ovat Suomessa kasvattaneet. Samalta ne näyttävät, mutta todisteita tuosta en ole löytänyt.

Huanucossa on turistihotelli, jolla on oma blogi. Sieltä löysin rocoton poimijan. Blogissa on chilien historiaa ja niitä väitetään viljellyn jo 20.000 vuotta. Outo on kuitenkin aloituskuva. Vaari keräilee rocotoja aikamoisen tiheästä rocotopusikosta, mutta hän keräilee niitä vihreänä. Voiko niitä siis käyttää vihreänä? Vai onko kysymys kaupallisesta poiminnasta? Blogissa valitettiin, että rocotojen vienti on hyvin vähäistä, sillä ne ovat herkkiä vioittumaan ja pilaantuvat nopeasti. Poimitaanko Kaliforniaan vietävät rocotot raakoina ja odotetaan niiden kypsyvän matkalla? Paljon kysymyksiä jäi ilmaan.

2 kommenttia:

Jukka *Chilitunari* kirjoitti...

Ota yhteyttä blogin ylläpitääjään ja kysy vastauksia ihmetystä aiheuttaviin juttuihin.

Chilivaari kirjoitti...

On tuo espanjan taito lähinnä Googlen kääntäjän varassa.
En ole vielä selannut kyseistä blogia tuota kirjoitusta enempää. Sielläkin voi olla vastaus.

Tuossa jutussa muuten vihjattiin, että seudulla on varsin runsas geneettinen perintö rocotoista, kun joka jokilaaksossa on oma rocototyyppi. Saattaisi niissä olla vihreänä hyvältä maistuviakin.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.