2 pakettia Kiinasta

lauantai 14. joulukuuta 2013

Eilen, vaikka oli perjantai ja 13. päivä, sain kaksi iloista postia Kiinasta.


Kaksi saman näköistä vaikkakin erilaista lamppua. Hongkongista tuli keltaisessa paketissa 120-asteinen "luonnonvalkoinen" alle kahdessa viikossa, manner-Kiinasta harmaassa paketissa 60-asteinen sinisempi "puhdas valkoinen" kuukaudessa. Molemmat oli hyvin pakattu kuplamuoviin, pahvilaatikkoon ja pehmeää muovisukkaa päällä. Ehjänä tulivat. Lampuissa ei ole mitään merkintöjä, pitää näköjään itse tussilla kirjoitella, ettei tarvitse arvailla.

Vaihteeksi tilasin 30-wattisia. Ensimmäisen tilaukseni 27W valkoinen ei koskaan tullut, sain rahat takaisin ja tilasin nuo, eri myyjiltä ja eri aikaan. Kun olen huomannut, että monet muutkin tilailevat led-lamppuja Kiinasta, perehdyin noihin hieman perusteellisemmin.

Nyt seuraa rahanarvoinen neuvo:
Aina ei kannata ostaa suurinta saatavilla olevaa lamppua, sillä se ehkä onkin vain lumewatteja, jotka myydään suurinta havittelevalle isompaan hintaan. Näissä valkoisissa spoteissa tällä hetkellä koot pysähtyvät 36-wattisiin, jollaisesta kerroin lokakuussa. Kohta varmaan tulevat 54-wattiset, joita jo on värillisenä. No, minulle tuli nyt kaksi 30-wattista, joista mittailin sekä valon voimakkuutta lukseina että sähkön kulutusta watteina.

Tuo vanha 18x2 watin ledeillä varustettu 36-wattinenhan kuluttaa sähköä oikeasti 17W. Nämä 15x2 ledeillä varustellut kuluttavat 15-16W, siis suunnilleen saman ja täsmälleen sen, mitä "rehellinen myyjä" kertoi. Eikä tässä vielä kaikki. Niistä lähti yhtä paljon valoa, ehkä vähän enemmänkin kuin tuosta isommasta ja hinta oli selvästi halvempi, noin 16 euroa postikuluineen. Kapeampikeilainen 60° spotti tuottaa 10.000 luksia n. 60 cm päästä ja valoisa alue on n. 60 cm leveä; tosin sen reunoilla on paljon vähemmän valoa. Toinen on leveällä 120° keilalla ja samaan tehoon päästään 35 cm päästä ja valaistu aluekin on sama. Parilla tämmöisellä korvannee nyt käytössäni olevan työmaavalon (pitänee mittailla alueita tarkemmin pimeässä). Hinta putoaa alle puoleen ja sähköä kuluu vain 30% loisteputkien kulutuksesta. Tämähän on toivottua kehitystä. Näitä laajempia pitää tilata lisää.

Jos kiinnostuit ihan tosissasi ja eBay käy ostopaikaksi, hakusanalla "E27 CREE PAR38 LED Light Bulb natural white" löytyy ihmissilmälle miellyttävän värisiä n. 4800K spotteja ja poistamalla valmistajan nimen: "E27 PAR38 LED Light Bulb pure white" löytyy hieman sinisempiä, mittausteni mukaan 6-7000K valoja. Cool White onkin sitten useimmilla tosi sinistä, yli 11.000K. Himmennettäviä ei kannata valita, ellei oikeasti aio liittää niitä himmentimeen, se vain nostaa hintaa, eikä kuulemma useinkaan toimi. Toimitusajat ovat onnenkauppaa, mutta tällä kerralla wislight4u onnistui toimituksessa ripeästi.

11 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Himmentimiä on tosiaan olemassa montaa eri sorttia ja oman kokemukseni mukaan parhaiten toimii halvin, eli hehkulamppusäädin-nimeä totteleva himmennin. On olemassa myös mm. transistorisäädin ja 1-10v säädin sun muuta ja yleensä himmennys saattaa temppuilla ala- tai yläpäässä ja esiintyvänä vilkkumisena.

Unknown kirjoitti...

Himmentimistä vielä sen verran, että niissä on aina ilmoitettu minimi- ja maksimi watit. Jos watteja ei ole riittävästi, ei himmennin yleensä toimi. Ja sanomattakin selvää, että jos watteja on liikaa, niin himmennin kärähtää, joissakin on onneksi sentään lasiputkisulake suojana, mutta ei kaikissa.

Chilivaari kirjoitti...

Oleellinen kysymys kuuluu, miksi kukaan haluaisi himmentää kasvilamppuaan?
Olisihan se tietysti hienoa, jos simuloisi aamu- ja iltahämärän chileilleen, mutta meillä ainakin mennään ajastimen päälle-pois tahtiin. Himmentimiä ei liene ajastettavia?

PP kirjoitti...

Olipa wislight4u nopea. Minulla saman lampun tulo kesti reilut neljä viikkoa. Buyincoinsin nettikaupasta taas sain pienen 6 W spotin kahdessa viikossa Singaporen postin kautta. Kiinan posti taitaa keskimäärin selvästi hitaampi kuin Hong Kongin ja Singaporen.

Chilivaari kirjoitti...

Kyllähän noissa yli kuukauteen saa varautua, mutta joskus sattuu miellyttäviä yllätyksiä.

Anonyymi kirjoitti...

Tilasin juuri tuollaisen 30 Wattisen. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä eroa kasvussa on pure ja cool -värilämpötiloilla. Mutta tuo on jo hyvä huomio, että Chilit tykkää sinisestä. enempi. Nyt eläkeläisenä muistelen menneitä ja olin tosiaan 70-luvulla Helvarilla suunnittelemassa himmentimiä. En näe mitään syytä niitä käyttää,
Ajastimet olivat edullisia ja niitä on tullut käytettyä. On mielenkiintoista seurata värien taistoa ja punaisen häviäminen on ehkä pieni ylläri.
Chilikallu.

Chilivaari kirjoitti...

Pure ja Cool värien ero voi olla niin pieni, että sitä ei muutaman kasvin otannalla selvitä. Siksi otin tuon akvaariovalon testiin. Itse asiassa samankin värin alla voi olla erilaisia taajuuksia ja tarkka testi pitäisi tehdä eri valmistajien välillä. Minä yritän nyt selvitellä vain karkeita eroja. Ellei tuo perinteinen puna-sininen tuosta toivu, se on kyllä aikamoinen yllätys minullekin - ja varmaan koko led-ufo valoihin hurahtaneelle porukalle.

Anonyymi kirjoitti...

Rupesi nuo kyllä kiinnostamaan, kun hintakin niin huokea. Olisikohan 70x70cm kaappiin 60° vai 120° keilaiset parempia, jos sinne kaksi niitä tilaisi loimottamaan chilien ylle, kummat itse valitsisit?

Chilivaari kirjoitti...

Asia taitaa olla aika selvä. 70 cm leveälle alueelle kapeampi spotti leviää n. 70 cm matkan päästä, eli riittääkö korkeus, kun chilit ovat isoja? 120° spotti leviää tuolle alueelle n. 40 cm korkeudelta. Valokeilathan ovat pyöreitä, joten niitä on vaikea jakaa neliönmuotoiselle alueelle. Kapeampaa tarvitaan vain, kun valaistaan kauempaa, vaikkapa katosta pöydälle.

MrJones kirjoitti...

Saiskohan kahdella tuollaisella hoidettua kuuden baccatumin taimikasvatuksen?
Kovaati kiinostaisi kyllä kokeilla, mutta arveluttaa että riittääkö teho koko sisäkasvatus vaiheen.

Chilivaari kirjoitti...

Taimiahan tuollaisella (yhdelläkin ) valaisee tusinan, mutta isompia vain muutaman. 50 cm leveälle alueelle tehoa riittää hyvin, mutta metrin leveällä on jo vähemmän. Kahdella se ehkä hoituisi. Eli etäisyydestä ja sitä kautta valaistun alueen suuruudesta riippuu teho aivan oleellisesti.