Pituuskisa ratkaistu, ensimmäiset kukat testichileissä

keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Led-valojen testin tilanne jouluna 2013
Akvaariovalo 36 cm, valkoinen led 34 cm, sinipunainen led 15 cm, ESL 40 cm

Nyt on tultu siihen pisteeseen, että "Värien taiston" chilit kasvavat ulos loosheistaan ja siis alkavat saada ulkopuolistakin valoa, eli testitilanne hiukan häiriintyy. Se sattui aika sopivasti, sillä baccatumit myös aloittivat samalla kukinnan, joten tästä eteenpäin voi vaikka leikellä pitkiä latvoja pois ja seurata, miten kukat kehittyvät. Kymmenen viikkoa siihen meni noilla valoilla ja tuossa lämpötilassa, varsin vaatimattomalla mullan määrällä.

Pituuskisan voittajaksi selvisi ESL, 5500K luonnonvaloa imitoiva energiansäästö 23W teholla. Aivan kannoilla seurasi sinisävyinen akvaariovalo-led, eikä valkoinen led siitä paljon jäänyt. Mitat ovat vasemmalta oikealle 36, 34, 15 ja 40 cm.  Puna-sini-sävyinen Grow-led pärjäsi surkeasti, mittaa on alle puolet valkoisten valojen kasvusta ja nuput ovat vasta aivan alkuasteella. Onhan sen  runko tukeva, mutta ei sekään pärjää noille muille.  Runkojen paksuudet alhaalta ovat 6,1- 6,9- 5,1 ja 6,3 mm. Valkoisella ledillä siis kasvoi tukevin taimi ja sen latvaoksatkin ovat muita tukevampia. Sen kasvutapa on minun suosikkini.

Kaikki valkoiset ja sinisävyiset valot kelpaavat minulle, niin tasaista kasvu on. ESL:n pituuskasvu viime viikkoina voi myös johtua vähäisemmästä valon voimakkuudesta. Laajaan latvukseen ei tuolla lampulla saa keskitettyä yhtä paljon valoa kuin ledispoteilla. Tämän testin jälkeen en ollenkaan ymmärrä kauppiaiden ja joidenkin käyttäjienkin hehkutusta puna-sinisen ledin ylivoimaisuudesta. Testi ei tue mitään sen puolesta esitettyjä väitteitä. "Kasvin tarvitsemat aallonpituudet" löytyvät helpommin valkoisesta valosta kuin punaisesta. Tekniikasta kiinnostuneille ledivalojen aallonpituudet löytyvät testin aloitusviestistä, mutta aivan tavallinen kasvatusvalo tuo on. Niitä myydään ja on myyty paljon.


ESL:n valossa Kellu Uchun kukka aukeni tänään,  useampiakin kerralla. Seuraavaksi kukat aukeavat valkoisen ledin alla muutaman päivän kuluessa, sinisessä vasta myöhemmin ja punaisessa paljon myöhemmin. Nyt seuraan, miten kukinta onnistuu, onko siinä valon värillä merkitystä. Tämä siis baccatumien suhteen. Chinenset laatikoiden vasemmassa päässä ovat pahasti varjossa, mutta tutkitaan niitä myöhemmin.

Lisäänpä tähän muutkin mittaustulokset heti joulun jälkeen, niin pysyvät samassa paikassa.
Laskin myös yli parisenttiset lehdet. Energiansäästöllä oli lehtiäkin eniten, 58 kpl, punaisella vain 40 ja muilla ledeillä 50. Punnitsemaan en noita ryhdy, kun chilien kasvua ja kukinnan onnistumista on tarkoitus vielä seurata. Chinenset eivät ole kasvaneet kymmenessä päivässä kuin sentin tai pari, paitsi akvaariovalon alla, missä mitta oli lisääntynyt yllättävät 6 cm. Siellä on jo tapahtunut kasvupyrähdys.

Chilintaimien kasvun vertailu on hankalaa. Valotestissäni 2011 kaapissa lämpimässä baccatumit (tosin eri lajike) kasvoivat viidessä viikossa suunnilleen samaan mittaan kuin nämä runsaammassa valossa ja viileämmässä kymmenessä viikossa. Ratkaiseva ero on näille kuukauden ikäisenä tehty latvan leikkaus, josta seurasi ensin viivettä ja sitten useita latvoja. Lehtiä tämän vuoden testissä on kolminkertainen määrä ja rungotkin ovat paksumpia. Kasvatustavalla on merkitystä.

Pituusmittaus oli tosiaan tässä, nyt voin rauhassa ryhtyä pitämään baccatumeja kurissa saksilla, harventamaan lehtiäkin, jotta chinenset pääsevät valoon ja kasvamaan.

6 kommenttia:

Petra K kirjoitti...

Toi punainen ledi on jo värinäkin kamala katsella. Olen siis jatkossakin tyytyväinen loisteputkiin/esleihin.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä, kuten vaari on sen aiemminkin sanonut, niin pornopunainen on jotain muuta hömppää, mutta ei sovi chilien kasvattajalle.
Kun meikä alkaa saada niitä kylmävaloledejä, niin uskon että niillä pärjaa. Kiitos siitä testistä.
chilikallu

Anonyymi kirjoitti...

Joo, sain lopulta pari 27 Wattista cool white spottia, hain ne tänään postista. Olen tosi tyytyväinen, toimivat hyvin ja väri on punaista ehdottomasti kivampi. Seuraan palstaasi ja toivottavasti et pahastu, kun matkin hankintojasi, sillä sen verran vakuuttavaa tutkimutyösi on.
Hyvää Uutta Vuotta chilivaarille.
Chilikallu.

Chilivaari kirjoitti...

Pahastu,..?
Pikemminkin olen ylpeä, että minua uskotaan ja testailuillani on vaikutusta myös tosielämässä. Uskoisin, että ensimmäinen valotestini on paljonkin vaikuttanut sinivoittoisemman loisteputki- ja esl-valon lisääntymiseen chilin taimien yllä.

Nyt valkoiset ledit ja luonnonvalo-esl vaikuttavat paremmilta kuin ensimmäiseksi markkinoille tulleet punaiset ledit. Ehkä noiden punaisten kauppiaat tyytyvät hieman pienempiin ylisanoihin, kunhan tämä tieto leviää ja kenties joku muukin saa samantapaisia tuloksia. Itse en totisesti tällaista tulosta odottanut, niin paljon on hehkutettu niistä oikeista aallonpituuksista.

CyberDog kirjoitti...

Juu hyvältä kyllä näyttää ja on varmasti vaikuttanut nuo sinun testisi. Itsekin ajattelin tässä laitella noita isompia led-spotteja jahka sais aikaseksi tilailla ne. Mutta mieleen tuli myös että mitenhän mahtaisi toimia semmonen missä olisi kylmät valkoiset ledit ja sitten kaverina lisäksi noita punasia taikka sinipunasia.

Chilivaari kirjoitti...

Siinäpä sinulle on kokeilemisen paikka.
Minä en punaisia tämän jälkeen kaipaa.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.