Vuoden viimeinen sadonkorjuu parvekkeelta

sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Ihan vain omiksi muistiinpanoikseni merkitsen, että joulukuun ensimmäiseen kesti parvekekausi tänä vuonna. Tulossa on pakkasöitä ja kylmiä päiviäkin. Muutaman yön olen pitänyt lämpöpuhallinta pitämässä pahimman pakkasen loitolla, mutta nyt riitti. Onnistunut hapanchilikokeilukin vaikutti ratkaisuun.


Joulun kellot, Paprika-Bohócsapka (C. baccatum) kypsytteli kylmässäkin hyvin kestäviä kellojaan, mutta ihan jouluun asti en nyt niitä pitänyt kasvamassa. Tuossa viimeiset ovat litran jogurttipurkissa perattuna, siemenkiinnikkeet poistettuna. Laitan mietoa suolavettä niiden ympärille, painon päälle ja komeroon happanemaan, jos ne nyt murskaamatta happanevat. Lorautin sinne hiukan lientä aikaisemmasta hapatuserästäni, josko se vaikka käynnistäisi hapatusprosessin. Onnistuessaan noista tulisi mainioita väriläiskiä joulupöytään.

Lisäys joulun aatonaattona:
Pitihän sitä jo maistella ja kelpaa joulupöytään, kelpaa hyvinkin.
Säilöntä onnistui lähes täydellisesti. Peratut chilit kostutin hapanchilin liemellä ja upotin n. 1,5% suolaveteen, kevyt paino päälle, että pysyivät nesteessä. Kolmessa viikossa, josta 1 lämpimässä, happamuus ja suolaisuus on mitä parhain. Ei ole paluuta etikkasäilöntään. Kellojen muoto ja rapeus on säilynyt ja ne ovat mainio lisäke joulupöytään. Tätä pitää tehdä toistekin.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.