Raakileita joulukuussa

sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Kellarikerroksen varastohuoneessa vihertää lupaavasti. Talo on niin jyrkässä rinteessä, että pihan puolella kellarissakin on ikkunat, vieläpä etelään. Tähän aikaan vuodesta keskipäivällä on näin hämärää pilvisenä päivänä. Ikkunalla on tiheässä kasveja, mutta kuvausta varten siivosin Kellu Uchun paremmin näkyviin.

Tästähän minä riivin kaikki lehdet ja oksatkin leikkasin matalaksi syyskuun lopulla välttääkseni ansarijauhiaisten tuloa parvekkeelta kellarin talvehtimistilaan. Saatoin jopa onnistua siinä, sillä toistaiseksi valkoisia lentäviä ei ole näkynyt, vaikka kyllä ne varmaan jossakin piileskelevät. Parissa viikossa leikattu ranka jo pukkasi lehtiä ja muutama viikko sitten se alkoi kukkia.


Kellun latvassa näyttää nyt tältä. Kolmatta vuotta ilman huoltoa palvelleet työmaavaloni loimottavat talvehtivien chilien päällä ja tulosta syntyy. Raakileita on toista kymmentä, vaikka kasvi on vielä aika pieni ja pienessä kolmen litran ruukussa. Eivät nuo ihan jouluksi ehdi keltaiseksi, mutta maistuvat varmaan myöhemminkin. Myös Aji Indianissa on muutama raakile kehittymässä. Ensimmäiseksi kukkinut Cajamarca sen sijaan ei vielä ole aloittanut satokautta. Se johtunee viimekesäisestä, painuneesta ja ravinneköyhästä mullasta ja onhan se chinense, joilla yleensä on suuremmat vaatimukset valon suhteen.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.