Kolme kuukautta värivalojen testiä

torstai 16. tammikuuta 2014

Lokakuun puolessavälissä alkanut "Värien taisto" on mielenkiintoisessa vaiheessa baccatumien osalta. Kannattaa ottaa huomioon, että lämpötila on tuolla kellarikerroksessa pysytellyt päivisin nipin napin kahdenkympin paikkeilla, nyt pakkasilla sen alle. Lämpimämmässä chinensetkin jo kukkisivat.


Sinisessä akvaariolampun valossa Kellu Uchu kukkii voimakkaasti, mutta tuon isompaa raakileen alkua ei vielä ole jäänyt kasvamaan. Niiden varsi kellastuu alapäästään ja alku putoaa pois. Tämä on normaalia kaikilla chileillä, kun kasvuolosuhteet eivät ole kunnossa.


Valkoisen ledin valossa tuntuu olevan jotakin vinossa. Kukat kuihtuvat tuolla tavalla juuri kun niiden pitäisi kehittyä raakileiksi. Kukkia on kuitenkin runsaasti, eiköhän ne vielä ala pysymään.


Punaisessakin on pari kukkaa auki, jatkokehityksestä ei vielä ole merkkejä. Tuollainen väri ei vain sovi viherkasville ainakaan minun silmissäni.


Energiansäästölampun alla on jo neljä tämmöistä ja yksi vielä isompi. Sillä ovat ilmeisesti kaikki taajuudet hallussa, onhan se "täysspektrinen" ja väriltään "luonnonvalo". Mainoslauseitahan nuokin ovat, ei loisteputkissa ole oikeasti jatkuvaa spektriä, mutta lähelle se pääsee.

Aloin vakavissani epäillä, että tuossa valkoisessa ledissä eivät ole kaikki tarvittavat taajuudet mukana. Se pudotteli jo nuppujaan muita enemmän ja nyt kukat kuivuvat noin. Sen aallonpituuksista ei ole tietoa, värilämpötila on n. 4000K. Akvaariovalossa on sinisiä ledejä 460-465nm ja kylmän valkoisia 6500-12.000K. Punaisen rakenteeksi on ilmoitettu tuollaisille kasvatusvaloille tyypilliset; punaiset 630 ja 660nm, siniset 430 ja 460nm. Punaisia on enemmän.  Noilla kasvaa kovin matalia chilejä.

Taisto jatkuu.

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Moi, mä olen laittanut muutamille chileille samanlaisen valkoisen ledin ja siihen viereen luonnonvalo ESL:n. Hyvin kukkii ja tekee podia. Pelkän LEDin voimalla en ole saanut edes kukkia aikaiseksi.

ps. aivan mahtava blogi sinulla!

t. Ville

Chilivaari kirjoitti...

Tuossa taitaa olla perää. Ledeissä, jopa valkoisissa on vielä liian vähän tarpeellisia aallonpituuksia ja yksinään ne eivät tuota valoa, joka riittäisi terveeseen kasvuun, kukintaan ja hedelmiinkin. Ne vaativat vierelleen apuvaloa tai paremminkin ovat itse apuvalona. Kasvihuoneissa niillä varmaan saadaan lisää kasvua, mutta siellähän on lasikatto ja luonnonvaloa koko ajan käytettävissä, vaikkakin talvella kovin vähän.

PP kirjoitti...

Ainoa aallonpituusalue, mikä valkoisesta ledistä voi puuttua ESLiin verrattuna on UV, jota loisteputkissa on useimmiten vähän. Valkoisten ledien spektri on jatkuva eikä siinä ole aukkoja, mutta jotain muutakin voi olla tietysti liian vähän.

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.