Palovaroitus olisi ollut paikallaan

perjantai 11. huhtikuuta 2014

Vuosittain olen huhtikuussa julkaissut varoituksia chilien ulos aurinkoon viemisestä. Nyt kävi itselle köpelösti. Olisi pitänyt lukea ne omat varoitukset ensin.


Vaan ei se tähän tapaukseen olisi auttanut. Rocoto Montufar (C. pubescens) on polttanut useita lehtiään parvekelasien takana, vaikka aikaisemmin olen todennut, että lasi suojaa UV-säteilyltä. Tässä tapauksessa se ei riittänyt. Rocotojen nuoruus meni ensin taimivaiheessa ESL:n alla, myöhemmin valkoisen ledispotin valossa. Voisi epäillä, että se spotti ei tuota lainkaan UV:ta, eikä Montufarille siis muodostunut vastustuskykyä. Varsin oudoksi tapauksen tekee se, että täysin samanlaisissa oloissa kasvanut Turbo Pube ei ole palanut lainkaan, vaikka se on saanut enemmän aurinkoa. Onko tuo nyt sitten lajikekohtaista?

Pakkasöillä saattaa olla asian kanssa tekemistä. Muutamana aamuna tuon lehdet ovat kylmästä roikkuneet, mutta virkistyneet sitten. Kerran kylmänä alkukesänä chilit saivat tuollaisia vaurioita ulkona, vaikka ei paistanut paljoakaan. Outoa on sekin, että tähän osuu vain iltapäivän aurinko, se on parvekkeen länsipäässä ja nuo pahiten palaneet lehdet ovat melkein suoraan länteen. Säteilyn pitäisi vielä olla varsin heikkoa, enintään 2-3, kun se parin kuukauden päästä on kuutta Suomessakin. Tuo ehti olla parvekkeella 4 päivää, niistäkin yksi sadepäivä ennen kuin vammat tulivat näkyviin.

Eihän tämä tähän kuole, muutamia lehtiä kuivuu ja putoilee pois, mutta uusia kasvaa tilalle. Latvojen kasvupisteet näyttävä terveiltä ja rocoto kukkii edelleen. Varotaan silti äkillistä aurinkoon vientiä. Hallaharso tai varjossa pitäminen on hyvä aloitustapa.

Seuraavan aamun pohdintoja:
Kyseessä saattoi olla "työtapaturma". Vaihdoin molempiin mullat samalla kun vein ne parvekkeelle. Sen jälkeen Montufar oli iltapäivän auringossa ja roikutteli hiukan lehtiäänkin, kun juuret eivät vielä toimineet. Jospa ne siinä heti paloivat, kun lehdissä eivät nesteet virranneet. Turbo Pube pääsi itäikkunalle, siihen ei paistanut. Seuraava päivä oli pilvinen, joten se sai aurinkoa vasta kolmantena päivänä. Olen minä tätäkin neuvonut, että mullan vaihdon jälkeen kannattaa pitää muutama päivä varjossa, kunnes uudet juuret saavat otteen multaan, mutta nämä piti sijoittaa seinää vasten, että pysyivät pystyssä.
Tuommoista spekulaatiota tuli aamulla mieleen.

1 kommenttia:

Tarina kirjoitti...

Tais olla stressitekiöitä liialti, mutta kyllä ne siitä tokkeentuvat.
Koreaa kevättä!

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.