Värien taisto, viimeinen kisaraportti

lauantai 19. huhtikuuta 2014

Päätin lopettaa tämän kisan tähän. Rocatot eivät suostu satoamaan noin pienissä ruukuissa ja viileässä, vaikka ovat kituneet tuossa jo puoli vuotta. Lajikevalinta oli väärä, mutta saahan näistä mainioita kasveja kesäksi parvekkeelle tai jopa ulos. Ehkä toistan tämän joskus chinensen osalta vaikka Cajamarcalla ja vähän isommissa ruukuissa ja lämpimämmissä oloissa.

Huomattavia eroja näillä on kasvussa ja kaikissa on runsaasti kukkia, raakileita ei missään. Tässä tämänhetkinen pituustilanne:

Akvaariovalo 70 cm, valkoinen led 60 cm, puna-sininen led 20 cm ja ESL 36 cm
Runkojen paksuuksissakin oli hiukan eroa: 9, 7,5, 7,5 ja 9 mm.  

Nythän ollaan tilanteessa, että valoja ei millään saa pysymään puhtaana yhdelle kasville, joten tulokset eivät enää kerro pelkästään yhden valon vaikutuksesta. Vasemman puoleinen kasvi on jo kauan sitten kasvanut akvaariovalonsa vaikutuspiiristä ulos ja osa pituuskasvusta voi selittyä sillä. Edellinen, vajaa kuukausi sitten suoritettu mittaus kertoo paremmin pituuserot, kun kaikki vielä pysyivät pilttuissaan. Huomattava kuitenkin on, että puna-sinisellä "kasvuvalolla" eivät kasvaneet baccatumit, eivät chinenset. Sitä sietää siis varoa. Baccoilla kisan voitti ESL, kakkosena akvaariovalo ja ESL:n alla myös kasvoi eniten raakileita.

Mitäpä tästä "kisasta" voisimme oppia?
Ainakin sen, että valolla ON valtava merkitys kasvin kasvuun. Sinisävyiset valkoiset valot näyttävät toimivan chileille parhaiten. ESL on päivänvalotyyppiä ja akvaariovalossa on valkoisen lisäksi myös sinisiä ledejä. Valkoinen led on myös likimain päivänvalon värinen.  Punasävyinen ei vain toimi. Se vaatisi muuta valoa täydennyksekseen. Pelkästään sillä tulee matalia käppyräisiä chilejä, jotka kyllä ryhdistäytyvät, kun saavat valkoista valoa. Lamppujen tarkemmat tiedot ovat aiheen aloitusviestissä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Bilteemassa on on myynnissä 45 watin energiansäästölamppua. Mitenköhän se onnistuisi tuossa kasvatuksessa?

Jape

Chilivaari kirjoitti...

Hyvinhän niillä kasvaa, kunhan ovat luonnonvaloa 5500K tai edes lähellä sitä. Keltaisilla 2700K "lämmin valkoinen" kasvutulos on heikompi:
http://chilivaari.blogspot.fi/search/label/valotesti

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.