Talvesta selvinneitä: Omnicolor

maanantai 28. huhtikuuta 2014

Jatketaanpa tätä sarjaa talven ajaksi muiden taakse unohtuneista.
Tämmöinen viidakko on nyt kellarikerroksen askartelu- tai vierashuoneessa. Nuo ovat pääasiassa talvehtivia paitsi perällä työmaavalon alla ledivalojen testistä vapautuneet baccatumit, joissa kaikissa on jo kypsää. Sitä on myös ollut jo tammikuusta lähtien porukan korkeimmissa Kellu Uchussa ja Aji Indianissa. Ne jäivät tänne kasvamaan heti syksyllä lehtien poiston ja myrkyttelyjen jälkeen.


Kaikki eivät tuosta rajusta jauhiais-leikkauksesta selvinneet ja jostakin syystä näyttää siltä, että paksut ja useita vuosia vanhat rungot eivät jaksaneet työntää uusia lehtiä pois riivittyjen tilalle. Talven mittaan kuivuivat kuusivuotias Habanero, vähän nuorempi, mutta yhtä paksu Peruvian White Habanero ja samoin vanha ja paksu Rocoto Peru. Nämä jäivät syksyllä vanhoihin ruukkuihinsa. Hiukan vaikuttaa siltä, että ruukun vaihto syksyllä vaikka pienempäänkin on taikasana, joka saa chilit selviämään talven yli. Kaipa se elvyttää juurten kasvua. Vanhoista seitsemättä kauttaan kasvava Aji Cristal ikkunalla oikeassa laidassa tekee reippaasti uusia versoja vanhaan runkoon, mutta sen juuret myllättiinkin syksyllä.

Omnicolor oli ohutvartinen viime kesän pistokas, joka aloitti talven Starfishin juurella, mutta kun siitä ei näyttänyt tulevan mitään, toin sen joskus helmikuussa lämpimämpään ja valoon tuonne pikkuikkunan viereen muiden taakse. Sieltä sen kaivelin esiin montaakaan oksaa katkomatta. Viimeisen kuukauden ajan tuossa huoneessa on leijaillut vieno kissan pissan haju, Omnicolorin ominaistuoksu. Minusta se soveltuu paremmin ulos kuin sisäkasvatukseen, mutta hieno chili se on, blogini tunnuskasvi.

Omnicolor (C. baccatum)

Tästäkin näkyy selvästi, missä suunnassa ikkuna on ollut. Toiseen suuntaan ei lähde yhtäkään haaraa. Kyllä tuosta vielä hyvä amppelikasvi tulee, kunhan pääsee ulos. Ulkoilma vain ei taida olla siihen valmis. Toukokuussakin on usein yöpakkasia, eikä tämä kestä montaa astetta.


Tämä ei ole edes se isoin raakile, mutta tuossa sain samaan kuvaan sekä kukat että raakileen pystyn kasvutavan ja hauskan värin. Hyvällä mallilla mennään kohti kesää.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.