Akvaariovalo 38 cm, valkoinen led 47 cm, punainen led 36 cm, ESL 65 cm
Kaikissa on raakileita, suunnilleen saman kokoisia ja suunnilleen yhtä monta, eli muutama. Niistä ei eroa synny.
Punaisen ledin tulos poikkeaa jyrkimmin aikaisemmista testeistä ja siihen on syynsä. Se itse asiassa näkyy tämänkin kuvan taustasta. Aamupäivällä kuvatussa huoneessa on runsaasti valoa ja sitä heijastuu tähän testipenkkiinkin nyt kesällä auringon paistaessa 2000 luksia, vaikka ikkunan suuntaan on pahvi edessä. Vaikka lampuista tulee 20.000 luksia, riittää hajavalo täydentämään värivalojen puutteet. Talvella tuota ongelmaa ei ollut ja värit sai puhtaina.
Laitanpa tähän sinisen valon raakileen kuvan. Punainen väri on niin härski, että siinä ei kunnon kuvaa saa, mutta saman kokoisia kasvaa sielläkin. Valkoisilla valoilla ei tällä kertaa tullut kummempaa etua satoisuudessa, mutta kyllä ne värillisille pärjäsivät. Cajamarcan (C. chinense) kasvu oli ripeää. Alle kahden kuukauden syntyi kukkia ja kolmessa kuukaudessa ensimmäiset raakileet ovat reilun kokoisia, yli puolet lopullisesta.
Mitäpä tästä siis voisi loppulauseeksi todeta? Sekavalossa kasvaa - vaikka värillisen ledin alla.
3 kommenttia:
Turhaahan nämä testit on. Evoluutio on muokannut kasveista niin monimuotoisia ja sopeutuvia että vaikeata niiden "sielunelämää" on tutkia. Tietyt perusasiat ovat tiedossa, mutta muuttujia on liikaa.
Testit ei todellakaan ole turhia. Jos mitään ei testata, kaikki tieto on pelkkiä mielipiteitä tai puutteellisesti perusteltuja näkemyksiä. Testaaminen on tosiaan vaikeaa, mutta se on pakko aloittaa jostain. Chilien kasvatuksen suhteen Vaarin testit on puutteineenkin paremmin tehtyjä ja perusteltuja kuin 99% netissä esitetystä "tiedosta".
Samaa mieltä PP:n kanssa. Nämä testit on todella mielenkiintoisia luettavia ja antavat ainakin itselle suuntaa valintaan, kasvatusvaloja kun on ihan hirmuinen määrä markkinoilla. Kiitokset jälleen Chilivaarille!
Lähetä kommentti
Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.