Aurinkoa ja vääriä chilejä

perjantai 4. joulukuuta 2009

Eilen aurinko paistoi matalalta kellarikerroksen varastohuoneen ikkunasta sisään, missä osa chileistä oleskelee loisteputkien alla. Samassa saavissa Rocoto Peru Cuscon kanssa kesän ulkona omenapuun alla majaillut toinen rocoto ehti aloittaa raakileiden teon ulkona, kasvatti niitä vielä sisällä ja nyt ne kypsyvät. Luulen saaneeni väärän chilin. Pepper-Kingin siemenissä kyllä mainitaankin, että he eivät takaa siementensä lajipuhtautta.
Tämän piti olla Rocoto Manzano Orange. Oranssia väri toki lähestyy ja muoto on kaunis, suorastaan sulokas. Se on sama myös muissa vielä vihreissä hedelmissä, joten pisaran tai hehkulampun muoto on tyypillistä tälle. Manzano pitäisi merkitä omenan muotoista ja sellaisia ne ovatkin netin kuvastossa. On myös olemassa Rocoto Peron, päärynärocoto. Minusta tuo muistuttaa hyvin paljon päärynää muodoltaan. Oranssia päärynää vain ei ole missään. Olenko saanut aivan ainutlaatuisen lajikkeen?

Joka tapauksessa tuo chili oli hyvin hidas kehityksessään, toivoton tapaus Suomen kesään. Tammikuussa taimelle tullut vasta kukki syyskuussa, kun muut vieressä jo kypsyttelivät ensimmäisiä hedelmiään. Tätä "Manzanoa" kasvoi parvekkeella toinen kasvi, kasvoi ja kasvoi, mutta ei edes kukkinut koko kesänä. Nehän saattavat olla risteytymiä, jolloin nuo voivat olla erilaiset ominaisuuksiltaan. Siemeniä on pussissa vielä jäljellä, mutta en taida lähteä kokeilemaan, mitä niistä seuraavaksi tulisi. Näin hitaat lajikkeet eivät ole minun heiniäni, ellei tuo nyt sitten ole erikoisen maukas ja mehukas. Tyylipisteitä se kyllä saa.

Vielä surkeammin kävi "Peru parvekkeelle"-teemakesäni symboliksi ajatellulle Rocoto Perulle. Sen toinen taimi kuoli ja toinen alkoi kukkia vasta lokakuussa sisään tuotuna. Nyt siinä on pari raakiletta, eivätkä ne ole yhtään sen näköisiä kuin siemenliikkeen kuvissa. Eivät ne muistuta myöskään mitään tilaamaani rocotoa, joten minä en ole sekoittanut taimia. Vaihdokas tai risteytynyt taas. Rocototilauksestani osui sentään 50% kohdalle. Ensi kesäksi tilasin kotimaiselta Fataliilta siemenet. Vanhasta epävarmasta varastosta laitoin kuitenkin jo itämään Rocoto Granden, sen suurimman pubescensin. Enpä usko tuosta satoa saavani, mutta jos, siitä voisi tulla mahtavia Rocoto Rellenoja.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi vapaa kirjoitusoikeus ilman turhia tunnistuksia, kunnes väärinkäytöksiä ilmenee.